Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Οι προκλητικοί μισθοί των δημοσιοράφων της ΕΡΤ και η καθυστερημένη αντίδραση των υπολοίπων


Έχω παρατηρήσει τον τελευταίο καιρό να γίνεται έντονα λόγος για τους μισθούς των δημοσιογράφων της ΕΡΤ. Σίγουρα, οι μισθοί στους οποίους αναφέρονται διάφορα ιστολόγια, είναι προκλητικοί για τους περισσότερους από εμάς. Πολύ περισσότερο για ανθρώπους του ίδιου χώρου. Δηλαδή, επαγγελματίες δημοσιογράφους που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Τα χρήματα εκεί – τουλάχιστον για τους περισσότερους - είναι σαφώς λιγότερα, όπως και οι συνθήκες εργασίας σκληρότερες.



Αποτέλεσμα των παραπάνω, να υπάρχει έντονη αντίδραση από αρκετούς. Παράδειγμα, η κ. Τρυφίδου και ο κ. Λιάγκας, δημοσιογράφοι στο Alter και στο Mega αντίστοιχα - με τον δεύτερο μάλιστα να παρουσιάζει ένα τηλεπαιχνίδι για τα προς το ζην και όχι μια δημοσιογραφική εκπομπή - φαίνεται να δηλώσαν την αγανάκτηση τους, για τα όσο γίνονται στο κρατικά κανάλια. Συγκεκριμένα, η κ. Τρυφίδου, μεταξύ σοβαρού και αστείου είπε, να πάνε στην ΕΡΤ και να πετάξουν γιαούρτια και να τα κάνουν λαμπόγυαλο, ενώ ο κ. Λιάγκας το χαρακτήρισε σκάνδαλο.



Κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να διαφωνήσει με την ενόχληση του κ. Λιάγκα και της κ. Τρυφίδου, όπως και πολλών άλλων δημοσιογράφων. Είναι πλήρως δικαιολογημένη, όταν ενδεικτικά να αναφέρω, ο κ. Μιχάλης Κεφαλογιάννης αμείβεται με 84.000 ευρώ για μια εκπομπή την εβδομάδα με θέματα υγείας. Και όταν επίσης, για σύμβαση εννέα μηνών, οι απολαβές του κατά τ’ άλλα σεμνότατου και καλού δημοσιογράφου κ. Χρήστου Βασιλόπουλου φθάνουν το ποσό των 126.000 ευρώ, τότε αυτό είναι πρόκληση για κάθε δημοσιογράφο, αλλά και για πολλούς άλλους.



Ο κ. Βασιλόπουλος την εποχή που έκανε την «Μηχανή του χρόνου», σίγουρα δεν είχε τον ίδιο μισθό. Όπως και σίγουρα, τότε δεν καθόταν όπως τώρα, αλλά δούλευε και είχε μια αξιοπρεπέστατη εκπομπή που λίγο πολύ όλοι μας είχαμε παρακολουθήσει. Τώρα μπορεί κάποιος να μου πει που βρίσκεται και τι κάνει;


Όσο και να θέλει κάποιος να με πείσει πως όλοι το ίδιο θα κάναμε στην θέση τους, ότι δηλαδή θα παίρναμε τους παχυλούς μισθούς, εγώ θα διαφωνήσω. Θα διαφωνήσω, γιατί τα χρήματα αυτά είναι δημόσιο χρήμα. Με απλά λόγια, χρήματα του ελληνικού λαού που θα ήταν χρήσιμα σε αυτούς τους δύσκολα οικονομικά καιρούς.


Επειδή, δεν θέλουμε να είμαστε ζούγκλα, αλλά μια ώριμη και δημοκρατική κοινωνία, καλό θα είναι να βλέπουμε και τι γίνεται γύρω μας. Δεν αρκεί μόνο να κοιτάμε το προσωπικό συμφέρον. Όπως επίσης, παρ’ όλο που υποστηρίζω και θεωρώ λογική την αντίδραση των υπολοίπων δημοσιογράφων, καλό θα είναι να αντιδρούν πιο άμεσα και όχι μετά από τόσο καιρό. Όλα αυτά είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Γιατί τώρα η αγανάκτηση και όχι τότε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: