Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Χρόνια Πολλά ginorto!!


Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος ύπαρξης του ginorto!!! Με αφορμή τα αιματηρά γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη ξεκίνησε αυτό εδώ το ιστολόγιο. Περισσότερο ήταν μια κίνηση συμμετοχής σε όσα διαδραματίστηκαν τότε και σε όσα έμελλαν να ακολουθήσουν μέσα σε ένα χρόνο.


Ήταν ένας τρόπος να ακουστεί μια ακόμη φωνή (ίσως και περισσότερες) για όσα ζούμε καθημερινά όλοι μας. Δεν αποσκοπούσα και ούτε αποσκοπώ στο να προκαλέσω αντιδράσεις ή να φανώ περισσότερο «πληροφορημένος» ή ακόμη πιο δημοκράτης από οποιονδήποτε άλλον. Μοναδικός στόχος του ιστολογίου, εδώ και ένα χρόνο είναι, να εκφράσω προσωπικές θέσεις και απόψεις για την κοινωνία μας, την οικονομία και την πολιτική. Να ακούσω διαφορετικές απόψεις και να μάθω τι σκέφτεται ο καθένας μας για όσα βιώνουμε σε αυτή την χώρα.


Οι αναρτήσεις του ιστολογίου δεν ήταν αρκετές μέσα σε αυτό το διάστημα. Με απασχόλησε αρκετά η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και τα μηνύματα που φέρνει. Πως μπορούμε να τα αποκωδικοποιήσουμε και τι κέρδος θα έχουμε από αυτό. Μου κέντρισαν το ενδιαφέρον κοινωνικές συμπεριφορές συμπολιτών μας, τόσο στον τουριστικό τομέα όσο και στον οικονομικό. Σημασία όμως έχει για εμένα, η ουσία και όχι η ποσότητα. Έγραφα όταν είχα κάτι να πω και όχι απλά για να γεμίσω την σελίδα μου με λόγια χωρίς νόημα. Ίσως το επόμενο διάστημα να γράφω συχνότερα. Ίσως πάλι όχι.



Για την δολοφονία του Αλέξανδρου (και όχι Αλέξη όπως θέλουν να τον βαφτίσουν μερικοί) σκόπιμα δεν ανέφερα τίποτα. Θεωρώ πως μέσα στις τόσες ακραίες κραυγές που ακουστήκαν γύρω από το όνομα του, κάποιες λίγες αλήθειες που μπόρεσαν να ξεχωρίσουν, στο τέλος έφτασαν και αυτές στα αυτιά των περισσοτέρων αλλοιωμένες. Προσωπικά, πιστεύω πως, ο Αλέξανδρος δεν υπήρξε ούτε αφορμή, ούτε κοινωνικό σύμβολο μιας κοινωνικής εξέγερσης. Και καλό θα είναι να τον αφήσουμε ήσυχο. Ο Αλέξανδρος είναι απλά ένας νέος που του έκλεψαν το μέλλον, γιατί τον δολοφόνησαν. Αφορμές ως εκείνη την στιγμή, υπήρχαν αρκετές. Αλλά δεν βλέπαμε. Αντιλαϊκά μέτρα, συντήρηση ελιτιστικών ομάδων, πολιτική απραξία και τόσα άλλα. Δεν χρειάζεται κάθε φορά, να χάνει ένας νέος την ζωή του, για να συνειδητοποιούμε πως έχουμε πρόβλημα ως κοινωνία. Αρκεί να δείχνουμε σοβαρότητα και να ερμηνεύουμε σωστά τα όσα βλέπουμε. Δεν χρειάζεται κάθε φορά να φτάνουμε σε ακραίες καταστάσεις για να δούμε (και βάζω και τον εαυτό μου μέσα) την αλήθεια.


Η αλλαγή της κυβέρνησης έφερε νέα πολιτική σκέψη. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται να προσπεράσουμε το επίπεδο της επικοινωνιακής και διαχειριστικής «πολίτικής» και να μπούμε στην ουσία. Πρέπει να υπάρξουν μπροστάρηδες όλες οι προοδευτικές δυνάμεις και να δώσουν μορφή στο όραμα και την ελπίδα για την πρόοδο της κοινωνίας μας. Ακόμη χρειάζεται να απομονωθούν οι ανεγκέφαλες, ακραίες φωνές που δεν θέλουν να καταλάβουν πως δεν υπάρχει περιθώριο για παιχνίδια και προσωπικές ματαιοδοξίες. Ας κρατήσουμε την ουσία λοιπόν, έτσι ώστε αυτή η νέα πολιτική σκέψη να έχει νόημα τόσο για τους εκφραστές της, όσο και για τον λαό.



Θέλω να πω ακόμη, ένα μεγάλο ευχαριστώ στο piazza del popolo για τα καλά του λόγια. Επίσης ευχαριστώ τους λιγοστούς, αλλά καλούς φίλους του ginorto. Δεν πειράζει που είμαστε λίγοι. Σημασία δεν έχει η ποσότητα όπως είπαμε, αλλά η ποιότητα. Και για αυτή την ποιότητα θα συνεχίσω να γράφω και να αναζητώ την δικιά σας ματιά στα γεγονότα. Είναι βέβαιο πως όλοι θα βγούμε κερδισμένοι. Ευχαριστώ παιδιά. Χρόνια Πολλά ginorto!!