Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

H κίνηση στο Ελληνικό internet μειώθηκε δραματικά μετά το κλείσιμο του gamato.info


Ο γνωστός torrent tracker gamato.info αποτελεί παρελθόν από την Ελληνική πραγματικότητα και όχι μόνο. Φαίνεται περίεργο σε πολλούς πως μια μέρα ξαφνικά κατέβηκε ο διακόπτης και χάθηκε ένα σύμπαν κατανάλωσης και ανταλλαγής δωρεάν περιεχομένου έτσι απλά. Η αλήθεια είναι ότι όλο αυτό το οικοδόμημα δεν πέφτει σε μια μέρα.


Όσοι θυμούνται τι συνέβη στο The Pirate Bay και Mininova, η ιστορία κράτησε πολύ αλλά περιείχε δίκες, εφέσεις, περίοδο χάριτος και φίλτρα. Κανένας από τους μεγάλους torrent trackers δεν έκλεισε σε μια μέρα όπως φαίνεται να έγινε με το gamato. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανόν να συνέβησαν τα εξής:

- Οι διαχειριστές του gamato είχαν ειδοποιηθεί αλλά αγνόησαν τα οποιαδήποτε μηνύματα λάμβαναν από τις αρχές ή τις εταιρείες που παραποιούνταν για καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων
- Οι διαχειριστές του gamato ήξεραν ότι το τέλος είναι πολύ κοντά και απλά περίμεναν μέχρι να συμβεί το μοιραίο
- Το περιεχόμενο που έκανε track το gamato ξέφυγε από κάθε έλεγχο και ήταν επιτακτική η επιβολή κυρώσεων εδώ και τώρα
- Κάτι άλλο συνέβη που δεν θα μάθουμε ποτέ

Αν η κίνηση του gamato ήταν αυτή που ακούστηκε, είναι βέβαιο ότι τα κέρδη από τις διαφημίσεις ήταν σημαντικά. Αυτό δίνει την δυνατότητα διαπραγμάτευσης και χρήσης καλών δικηγόρων με γνώση στο θέμα ή απλά την χαριστική βολή και ένα λογαριασμό στην τράπεζα με πολλά μηδενικά. Θέλω να πιστεύω ότι υπήρχε κάποιο filtering στα torrents και δεν είχαν πρόβλημα με παιδική πορνογραφία ή κάτι σχετικό.

Από την ημέρα που έκλεισε το gamato.info δύο πράγματα έγιναν στην Ελλάδα. Πρώτον, διάφοροι torrent trackers και forum ανάλογου περιεχομένου κατέβασαν ρολά ή απαιτούν εγγραφή χρήστη. Δεύτερον, η κίνηση στο Ελληνικό internet μειώθηκε δραματικά. Mια ματιά στα γραφήματα του GR IX θα σας πείσει για το ποσό των δεδομένων που διακινούσαν οι Έλληνες (εκτός και αν έχει συμβεί κάτι άλλο που δεν έχει γνωστοποιηθεί).




Δυστυχώς και παρά την παράνομη φύση του, το gamato.info κάλυπτε ένα μεγάλο κενό στην Ελληνική πραγματικότητα. Κάλυπτε την ανάγκη των χρηστών να καταναλώνουν περιεχόμενο με τρόπο εύκολο και οικείο προς αυτούς. Σαφώς το δωρεάν τραβάει κόσμο αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μιλάμε για Χ ευρώ και αγορά ενός CD αλλά για εγκατάσταση ενός προγράμματος (torrent client), αναζήτηση στον torrent tracker, download του αρχείου, κατανάλωση της πληροφορίας μέσα από το PC ή άλλο μέσο (πχ κινητό που απαιτεί περισσότερο βήματα) αν όλα έχουν πάει καλά και δεν πρόκειται για hoax επεισόδιο σειράς ή κάποιο αρχείο μαζί με ιό. Είναι τραγικό ότι οι χρήστες σπρώχνονται και ανέχονται αυτή την διαδικασία γιατί δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Γιατί το iTunes, το Hulu, το Spotify κλπ δεν λειτουργούν στην Ελλάδα. Γιατί τα κανάλια παίζουν μέχρι τον 3ο κύκλο τις τηλεοπτικές σειρές και γυρνάνε πίσω στον 1ο. Γιατί η η BSA δεν ανακοινώνει ποιοι είναι οι κλέφτες και ποιοι είναι οι καλοί πελάτες. Γιατί οι εταιρείες κερδίζουν από αυτή την διαδικασία (mind set, δωρεάν διακίνηση των προγραμμάτων, δωρεάν support κλπ) και δεν κάνουν τίποτα για αυτό.

Στο τέλος της ημέρας, η Ελληνική online πραγματικότητα μόλις έγινε πιο πτωχή. Χωρίς νόμιμες και βολικές λύσεις για αγορά και κατανάλωση περιεχομένου, το κοινό θα στραφεί στην επόμενη λύση τύπου gamato, στο rapidshare, σε private FTP και πάει λέγοντας, ενώ την ίδια ώρα οι Ελληνικές δισκογραφικές, οι εταιρείες διανομής ταινιών και οι εταιρείες παραγωγής software θα αναρωτιούνται γιατί οι πωλήσεις μειώνονται.

pestaola

Δεν υπάρχουν σχόλια: