Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Ομπάμα: «Τέλος ο πόλεμος στο Ιράκ».


Μετά από επτά χρόνια επιχειρήσεων Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε το Σάββατο ότι «ο πόλεμος τελειώνει στο Ιράκ», μια χώρα «κυρίαρχη και ανεξάρτητη», τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία που έχει οριστεί για το τέλος της αποστολής των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα αυτή. «Την Τρίτη, μετά από περισσότερα από επτά χρόνια, οι ΗΠΑ θα θέσουν τέρμα στην πολεμική τους αποστολή στο Ιράκ, και θα κάνουν ένα σημαντικό βήμα στον υπεύθυνο τερματισμό του πολέμου», δηλώνει ο Ομπάμα στην εβδομαδιαία ραδιοφωνική του ομιλία προς το έθνος.

Ο Ομπάμα, ο οποίος περνάει το Σάββατο την τελευταία πλήρη ημέρα των διακοπών του στο Μάρθας Βίνγιαρντ (Μασαχουσέτη), θα κάνει μια τηλεοπτική ομιλία την Τρίτη το βράδυ που θα σηματοδοτήσει αυτήν την συμβολική ημερομηνία από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

«Όταν ήμουν υποψήφιος για το αξίωμα αυτό, είχα υποσχεθεί ότι θα θέσω τέρμα στον πόλεμο αυτό. Ως πρόεδρος, είναι αυτό που κάνω. Φροντίσαμε να επιστρέψουν στο σπίτι τους πάνω από 90.000 στρατιώτες από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου», υπενθύμισε ο Ομπάμα.

Ο αριθμός των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ πέρασε αυτή την εβδομάδα κάτω από το συμβολικό όριο των 50.000 στρατιωτών. Περισσότεροι από 4.400 από τους συντρόφους τους σκοτώθηκαν στη χώρα αυτή από την εισβολή του 2003, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται στην ανεξάρτητη ιστοσελίδα www.icasualties.org.

Σύμφωνα με τις υποσχέσεις του Ομπάμα, η αποστολή των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ θα λήξει επίσημα στις 31 Αυγούστου. Οι στρατιώτες που θα παραμείνουν «θα συμβουλεύουν και θα βοηθούν» τον ιρακινό στρατό, και θα εγκαταλείψουν τη χώρα στα τέλη του 2011.

protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: