Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Ο θεατρικός χάρτης του χειμώνα.


Ποια σχήματα και ποια έργα φαίνεται ότι θα ξεχωρίσουν την επερχόμενη θεατρική σεζόν, που προβλέπεται να είναι μία από τις δυσκολότερες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Κλασικός στις επιλογές του μοιάζει να είναι ο προσεχής θεατρικός χειμώνας, χωρίς φυσικά να λείπουν τα σύγχρονα έργα και το ελληνικό ρεπερτόριο. Και αν επαναλαμβάνονται οι επιτυχημένες παραστάσεις καθώς και μια σειρά μονολόγων που βρήκαν ανταπόκριση από το κοινό, η σεζόν 2010-2011 δείχνει να πηγαίνει κόντρα στην οικονομική κρίση: με τους σκηνοθέτες να δίνουν το στίγμα τους και τους θιάσους να προσπαθούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, το φθινόπωρο θα βρει το θέατρο σε καλή φόρμα.

Τρεις πρωταγωνίστριες και ένας πρωταγωνιστής...

Βραβευμένο με το Ολίβιε του 2009, το έργο της Γιασμίν Ρεζά «Τhe God of Carnage» θα παρουσιαστεί στην Αθήνα με τον τίτλο «Για όνομα του Θεού!», σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή , με την Κάτια Δανδουλάκη και τους Γιάννη Φέρτη, Κατιάνα Μπαλανίκα και Γιάννη Βούρο - στη σκηνή του θεάτρου Δανδουλάκη. Τι συμβαίνει όταν δύο ζευγάρια συναντώνται για να συζητήσουν μια διένεξη ανάμεσα στα ανήλικα παιδιά τους; Μέσα από μια κουβέντα περί κοινωνικής συμπεριφοράς, οι ενήλικοι ξεδιπλώνουν μια συμπεριφορά που μετατρέπει τα πάντα σε χάος...

Παράλληλα με τον μονόλογο «Το μπουφάν της Χάρλεϊ», που θα επαναληφθεί (Δευτερότριτα στο Χορν), η Αννα Παναγιωτοπούλου θα πρωταγωνιστήσει στο έργο του Κόλιν Χίγκινς «Χάρολντ και Μοντ» μαζί με τον Πέτρο Φιλιππίδη στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Πέτρος Ζούλιας στο Μουσούρη- η πρεμιέρα στις αρχές του 2011. Μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε ένα αταίριαστο ηλικιακά ζευγάρι που θα μοιραστεί συγκινήσεις και συναισθήματα, τρυφερότητα και στοργή. Παίζουν ακόμη οι Ερση Μαλικένζου, Γιάννης Δεγαΐτης, Τάκης Παπαματθαίου, Αννα Μονογιού. Για την τέταρτη συνεργασία της με τον Στάθη Λιβαθινό η Μπέττυ Αρβανίτη επέλεξε «Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα» του Λόρκα, σε νέα μετάφραση της Εφης Γιαννοπούλου , στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας. Η καταπιεστική μάνα με τις πέντε κόρες βασανίζει και βασανίζεται μέσα σε έναν κόσμο καλά κλεισμένο, όπου η ελευθερία έχει τίμημα και μάλιστα πολύ ακριβό. Στο δραματικό έργο τού ισπανού ποιητή η οικογένεια κλονίζεται ενώ ο έρωτας, η αντιζηλία, η καταπίεση και η μοναξιά πρωταγωνιστούν. Τον γυναικείο θίασο συναποτελούν οι Σμαράγδα Σμυρναίου, Αννέζα Παπαδοπούλου,Τζίνη Παπαδοπούλου, Γωγώ Μπρέμπου, Εκάβη Ντούμα, Κόρα Καρβούνη, Λουκία Μιχαλοπούλου.

Δέκα σκηνοθέτες και μία γυναίκα

Βραβεύτηκε με Τόνι ως το καλύτερο έργο της χρονιάς (2009-2010) ενώ κέρδισε άλλα πέντε βραβεία: το «Red» του Τζον Λόγκαν που επικεντρώνεται στη ζωή και στην τέχνη του Μαρκ Ρόθκο μεταφράζει και σκηνοθετεί ο Σταμάτης Φασουλής κρατώντας για τον εαυτό του τον ρόλο του ζωγράφου. «Στο κόκκινο» ο ελληνικός τίτλος του. Στην αθηναϊκή παράσταση τον ρόλο του νεαρού βοηθού του Ρόθκο θα ερμηνεύσει ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος . Στο θέατρο Χορν.

Στο «Θερμοκήπιο» του Χάρολντ Πίντερ και στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων θα συναντήσουμε τον προσεχή χειμώνα τον Λευτέρη Βογιατζή . Θα σκηνοθετήσει το έργο του νομπελίστα βρετανού συγγραφέα που δεν έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα- σε μετάφραση του Νίνου Φένεκ Μικελίδη. Πρόκειται για μια ιδιότυπη, μαύρη κωμωδία, γραμμένη στα τέλη της δεκαετίας του 1950 (ανέβηκε το 1980) που μας μεταφέρει σε ένα είδος ησυχαστηρίου όπου με αφορμή την κακοποίηση των ασθενών από το προσωπικό ο Πίντερ θέτει ζητήματα τρέλας, βίας και αυθαιρεσίας. Εκτός από τον ίδιο, παίζουν οι Αλεξία Καλτσίκη, Δημήτρης Ημελλος, Ερρίκος Λίτσης κ.ά.

Σε δύο χώρους που δεν τον έχουμε συνηθίσει- το Παλλάς και την (καινούργια)

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ωνασείου, εκτός από το Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας- ο Στάθης Λιβαθινός θα παρουσιάσει τον «Βασιλιά Ληρ» και τον «Θάνατο του Δαντόν». Και αν η σαιξπηρική τραγωδία με τον Νικήτα Τσακίρογλου έρχεται με περγαμηνές από τη Θεσσαλονίκη, το έργο του Γκέοργκ Μπύχνερ αποτελεί παραγγελία της Στέγης και αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αρχές του 2011- σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα.

Το τρίπτυχο του Κάρλο Γκολντόνι «Η τριλογία του παραθερισμού», που θα σκηνοθετήσει ο Νίκος Μαστοράκης στο Εθνικό Θέατρο, σε μετάφραση και διασκευή του Γιώργου Δεπάστα, αποτελείται από τα έργα «Η μανία του παραθερισμού», «Οι περιπέτειες του παραθερισμού» και «Η επιστροφή από τον παραθερισμό». Δύο οικογένειες και ένα ερωτικό τρίγωνο βρίσκονται στο επίκεντρο της τριλογίας που εξελίσσεται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις διακοπές τους. Τον θίασο αποτελούν οι Δημήτρης Πιατάς,Μάγια Λυμπεροπούλου,Νίκος Χατζόπουλος κ.ά. Πρεμιέρα τον Φεβρουάριο του 2011. O Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί στο Θέατρο του Νέου Κόσμου το σύγχρονο έργο του 40χρονου Βρετανού Ντένις Κέλι «Τα ορφανά» με θέμα την καθημερινή βία της πόλης. «Επιλέγω συνειδητά το στοιχείο της αγωνίας στα έργα μου, είτε αυτό αρέσει στο κοινό είτε όχι. Το μόνο που θέλω είναι να μη βαρεθεί κανείς» λέει ο συγγραφέας. Η μετάφραση είναι της Κοραλίας Σωτηριάδου . Παίζουν οι Μιχάλης Οικονόμου,Μαρία Κίτσου και Ομηρος Πουλάκης.

Ερωτας- πάθος- εξουσία: αυτό είναι το θεματικό τρίπτυχο της αστικής τραγωδίας «Εμίλια Γκαλότι». Το έργο του γερμανού κλασικού συγγραφέα Γκότχολντ Λέσινγκ επέλεξε να σκηνοθετήσει ο Γιάννης Χουβαρδάς στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Παίζουν: Μηνάς Χατζησάββας,Θέμις Μπαζάκα,Ακύλλας Καραζήσης,Νίκος Κουρής κ.ά. Η πρεμιέρα θα δοθεί στα μέσα Νοεμβρίου.

Κωστής Παλαμάς και «Τρισεύγενη» στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, με τη Λυδία Κονιόρδου να σκηνοθετεί τη Στεφανία Γουλιώτη στο μοναδικό θεατρικό έργο του ποιητή. Μαζί της οι Νίκος Κουρής,Γιώργος Γάλλος,Δημήτρης Παπανικολάου,Γαλήνη Χατζηπασχάλη κ.ά. Η πρεμιέρα θα δοθεί τον Μάρτιο του 2011. Νωρίτερα η Λυδία Κονιόρδου θα υποδυθεί την «Κυρία Κούλα» από την ομώνυμη νουβέλα του Μένη Κουμανταρέα στο Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Αξιαγάπητος ήρωας της γαλλικής λογοτεχνίας, ο «Συρανό ντε Μπερζεράκ» του Εντμόντ Ρονστάν σκηνοθετείται από τον Νίκο Καραθάνο που επίσης θα τον ερμηνεύσει σε μια παράσταση που σχολιάζει τη στάση μιας κοινωνίας απέναντι στο διαφορετικό που εκφράζει ο Συρανό. Στον ρόλο της Ρωξάνης η Λένα Κιτσοπούλου . Μαζί τους οι Χρήστος Λούλης,Αγγελος Παπαδημητρίου κ.ά. Το θεατρικό δίδυμο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, ο Βασίλης Μαυρογεωργίου και ο Κώστας Γάκης, αυτόν τον χειμώνα θα τον περάσουν και μαζί και χώρια, στον ίδιο πάντα χώρο: θα συν-σκηνοθετήσουν το έργο του πρώτου «Μια τεράστια έκρηξη» (με τους Γιώργο Πυρπασόπουλο,Κατερίνα Μαυρογεώργη, Μαρία Φιλίνη ), ενώ ο Γάκης σκηνοθετεί και γράφει τη μουσική στο έργο που έγραψε μαζί με τον Λευτέρη Καταχανά «Δεν μιλάμε γι΄ αυτά».

Τρεις επιστροφές

Το τελευταίο έργο για παιδιά της Ξένιας Καλογεροπούλου θα σκηνοθετήσει ο Θωμάς Μοσχόπουλος
Απών ήταν τον περασμένο χειμώνα από τα θεατρικά δρώμενα οΔημήτρης Μαυρίκιος,γι΄ αυτό και η παρουσία στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού με τη «Φρεναπάτη» του Πιερ Κορνέιγέχει πολλαπλάσια σημασία.Εναρκτήριο έργο της σεζόν, σε δική του διασκευή,μετάφραση και σκηνοθεσία,η «Φρεναπάτη» παίζει με την ψευδαίσθηση και τη σκηνική δράση παρέχοντας ένα αριστουργηματικό «θέατρο μέσα στο θέατρο» με θέμα το θέατρο και τον ρόλο της τέχνης στην ανθρώπινη υπόσταση.Στον θίασο,μεταξύ άλλων,οι ηθοποιοίΧρήστος Λούλης, Γιάννης Βογιατζής,Εύα Κοταμανίδου, Γιώργος Γάλλος, Εμιλυ Κολιανδρή.

Στα γνώριμα λημέρια της «Μικρής Πόρτας» επιστρέφει οΘωμάς Μοσχόπουλος και σκηνοθετεί το καινούργιο έργο για παιδιά τηςΞένιας Καλογεροπούλουπου βασίζεται σε ένα ρώσικο παραμύθι.Μαζί με τους συνεργάτες του,τηνΕλλη Παπαγεωργακοπούλου στη σκηνογραφία και τονΚορνήλιο Σελαμσήστη μουσική,η παράσταση πλαισιώνεται από έναν ξεχωριστό θίασο:Αννα Μάσχα, Αργύρης Ξάφης,Αννα Καλαϊτζίδου, Κώστας Μπερικόπουλος,Σωτήρης Πατσίκας,Βαγγέλης Χατζηνικολάου. Για μικρούς και μεγάλους.

Ταυτισμένος με τη μικρή οθόνη,ο Χριστόφορος Παπακαλιάτηςεκπλήσσει αναλαμβάνοντας τον ρόλο του Μότσαρτ στο θεατρικό έργο τουΠίτερ Σάφερ«Αμαντέους», που σκηνοθετεί τον προσεχή χειμώνα οΔημήτρης Λιγνάδηςστο θέατρο Βρετάνια κρατώντας για τον εαυτό του τον ρόλο του Σαλιέρι.Πρόκειται για μια ιστορία γεμάτη μουσική και μίσος,αντιπαλότητες,αντιπαραθέσεις και έχθρες,μια ιστορία που πραγματεύεται την τρέλα,την αρρώστια και τον θάνατο ενός από τους σημαντικότερους συνθέτες όλων των εποχών,του Μότσαρτ,τον Δεκέμβριο του 1791.

tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: