Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Η βοήθεια της Deutsche Bank στις ελληνικές τράπεζες.


Ανάλυση του Arvid Kaiser στις ηλεκτρονικές σελίδες του Manager-Magazin (του ομίλου Spiegel), με τίτλο «Η Deutsche Bank αναμένεται να βοηθήσει τους Έλληνες», αναφέρεται στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών λόγω της οικονομικής κρίσης και στην παροχή βοήθειας υπό τη μορφή τεχνογνωσίας, μεταξύ άλλων και από την Deutsche Bank.
Ειδικότερα, το δημοσίευμα αναφέρει:

Οι ελληνικές τράπεζες φημίζονται για τη σταθερότητά τους. Αλλά και αυτές δεν ξεφεύγουν πλέον από τη δίνη της κρίσης χρέους και της ύφεσης. Όλες οι μεγάλες τράπεζες ανακοίνωσαν μείωση κερδών και εξαρτώνται από τη στήριξη του κράτους. Η Deutsche Bank αναμένεται να βοηθήσει το ελληνικό κράτος στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου.

Η Εθνική Τράπεζα, έχοντας επενδύσει στην τουρκική Finansbank, που σημείωσε αύξηση κερδών, κατάφερε να μειώσει τις απώλειές της λόγω κρίσης. Οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες όμως επλήγησαν περισσότερο, μετά και την καταβολή ειδικού φόρου επί των περσινών κερδών, αλλά και τη φυγή κεφαλαίων μεγαλοκαταθετών στο εξωτερικό.

Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν μεγάλη καφαλαιακή επάρκεια σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Γι’ αυτό και πέρασαν επιτυχώς τα ‘τεστ’ κοπώσεως, με εξαίρεση την ΑΤΕ. Ωστόσο, έχασαν και αυτές σε αξιοπιστία στις διεθνείς αγορές. Όπως διαπιστώνει σε έκθεσή της η ΤτΕ: «Οι διεθνείς χρηματαγορές και κεφαλαιαγορές είναι πρακτικά κλειστές για τις ελληνικές τράπεζες». Μέχρι τα τέλη Ιουλίου είχαν δανειστεί συνολικά από την ΕΚΤ το ποσό-ρεκόρ των 96 δις. ευρώ.

Οι έλληνες τραπεζίτες πάντως δεν κακολογούν την κυβέρνηση για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που επέβαλε, με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας. Όπως λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νικόλαος Νανόπουλος, το πρόγραμμα λιτότητας επιβαρύνει μεν τις τράπεζες, αλλά αποτελεί «προϋπόθεση» για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας μιλά για «σημαντική ευκαιρία για τη χώρα μας να προχωρήσουμε μπροστά, να απαλλάξουμε το σύστημα από παλιές αγκυλώσεις, να προωθήσουμε την επιχειρηματικότητα και να απελευθερώσουμε τις αναπτυξιακές δυνάμεις»

Αλλά και η κυβέρνηση από πλευράς της έχει βοηθήσει με πακέτο στήριξης τον τραπεζικό κλάδο και παρατείνει τη βοήθεια μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ συζητά και το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων τραπεζών, προκειμένου να θωρακιστεί ο τραπεζικός τομέας στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε την εκπόνηση σχετικής μελέτης σε τραπεζίτες-επενδυτές της Deutsche Bank, της HSBC και της Lazard, προκειμένου να διερευνηθούν οι επιπτώσεις από ενδεχόμενες τραπεζικές συγχωνεύσεις στα δημόσια οικονομικά και στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας.

zoomnews

Δεν υπάρχουν σχόλια: