Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή στην εφημερίδα Real News και τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή.


1. Δεν σας ανησυχεί ότι η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που θα έχει τείχος;

Δεν πρόκειται για τείχος. Δεν έχει καμία σχέση με τείχος. Πρόκειται για φράχτη. Ένα αποτρεπτικό μέσο, ένα προστατευτικό μέσο που σχεδιάζεται να αναπτυχθεί στα 12,5 χιλιόμετρα - τα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας. Αφορά στο σημείο που παρατηρείται ανεξέλεγκτη εισροή στη χώρα μας παράνομων μεταναστών. Ανάλογες περιπτώσεις καταγράφονται και σε άλλες χώρες όπως την Ισπανία και τη Λιθουανία, όπου οι κυβερνήσεις τους επέλεξαν να δημιουργήσουν τέτοιου είδους φράχτες.


2. Στις αντιδράσεις των Ευρωπαίων τι απαντάτε;

Το θέμα φύλαξης και ελέγχου των συνόρων είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας. Και θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι υποκρισία όταν κάποιοι μέχρι σήμερα καταγγέλλουν την Ελλάδα ότι αδυνατεί να φυλάξει τα σύνορά της σύμφωνα με τη Συνθήκη του Σένγκεν, να εμφανίζονται τώρα ως επικριτές της επειδή θέλει το αυτονόητο , να ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων της.
Ίσως κάποιοι θα επιθυμούσαν να καταστεί η Ελλάδα κέντρο μακράς παραμονής και εξέτασης των αιτημάτων ασύλου των μεταναστών που έρχονται από όλο τον κόσμο και επιδιώκουν να φτάσουν στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, η Ελληνική κοινωνία δεν αντέχει αυτό το βάρος. Γι΄αυτό παίρνουμε μέτρα και επιμένουμε στην αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ που φέρνει την Ελλάδα προ δυσβάσταχτων ευθυνών.

3. Δεν είναι παράδοξο μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, που έχει κατηγορηθεί για την ευαισθησία του για τους μετανάστες, να υψώνει τείχους;

Να σας πω κ. Σκουρή. Τα πρώτα θύματα από την ανεξέλγκτη είσοδο παράνομων μεταναστών είναι οι νόμιμοι μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας και εκείνοι που ζουν ήρεμα και εργάζονται αναμένοντας να πάρουν άσυλο και επίσημα χαρτιά. Ενώ υπάρχουν επιπτώσεις και στην ελληνική κοινωνία οι οποίες γίνονται ολοένα και περισσότερες. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι λειτουργούν τα κυκλώματα διακινητών και κάποιοι επιτήδειοι Έλληνες που εκμεταλλεύονται τους παράνομους μετανάστες με κάθε τρόπο.
Ο Πρωθυπουργός και η Kυβέρνηση έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στα ανθρώπινα δικαιώματα , την αγωνία και την ελπίδα των μεταναστών για μια καλύτερη ζωή. Παίρνουμε όλα τα μέτρα για εκείνους που έχουν το δικαίωμα ασύλου και διεθνούς προστασίας. Όπως, επίσης, παίρνουμε όλα τα μέτρα για την ένταξη στην ελληνική κοινωνία όσων το επιθυμούν και αποκτούν το δικαίωμα σύμφωνα με τους νόμους του κράτους.
Θέλω όμως να τονίσω, ότι η κυβέρνηση έχει την απόλυτη υποχρέωση να προστατέψει τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών και όσων κατοικούν νόμιμα στην Ελλάδα. Αυτό απαιτεί η συνταγματική τάξη της χώρας μας και ο νομικός πολιτισμός μας. Αυτό απαιτεί η υποχρέωσή μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως μία κοινότητα αξιών που εγγυάται την ασφάλεια, την κοινωνική ειρήνη, τη συνοχή και την αλληλεγγύη.


4. Το τείχος θα είναι τουλάχιστον αποτελεσματικό;

Εάν ήταν το μόνο μέτρο που παίρναμε όχι δεν θα ήταν αποτελεσματικό. Από τη μία πλευρά πρόκειται για ένα μέτρο που εντάσσεται σε μια δέσμη μέτρων που έχουν στόχο τον καλύτερο έλεγχο των συνόρων και την υποστήριξη του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας και του Frontex. Εκτός από το φράχτη, θα υπάρχουν θερμικές κάμερες, οχήματα, αλλά και ειδικές συσκευές ανίχνευσης. Τα μέσα αυτά θα μας επιτρέψουν να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση προκειμένου να μπορούμε να εργαστούμε σε συνεργασία πάντα με άλλες χώρες της ΕΕ για την οικοδόμηση μακροπρόθεσμων λύσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής και γίνεται νόμος του κράτους το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής ταχείας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και μιας αυτοτελούς υπηρεσίας για τη λειτουργία κέντρων πρώτης υποδοχής και κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών. Με το ίδιο αναθεωρείται το νομικό πλαίσιο για την οργάνωση εθελοντικού επαναπατρισμού μεταναστών και την υποχρεωτική απέλαση εκείνων που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

5. Ποιοί και πόσοι μετανάστες θα μείνουν τελικά στην Ελλάδα;

Στόχος της πολιτικής μας είναι να παραμείνουν στην Ελλάδα μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή δικαίωμα ασύλου στη χώρα μας. Κανείς άλλος. Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να πάρουν καθαρά το μήνυμα. Θα φύγουν από την Ελλάδα, είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό είτε με υποχρεωτική απέλαση. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα είμαστε απολύτως αποφασισμένοι.


6. Μοιάζει, πάντως σαν να παίρνετε πάνω σας την μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης;


Δεν μπορώ να κλείνω τα μάτια σε ένα πρόβλημα που πληγώνει την Ελλάδα πολλαπλώς. Η χώρα μας δεν αντέχει άλλο. Η ελληνική κοινωνία έφτασε στα όριά της. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που παίρνουμε τώρα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση του συνολικότερου προβλήματος των παράνομων μεταναστών έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί εδώ και χρόνια. Γι’ αυτό και έθεσα το θέμα ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα του Υπουργείου.

7. Την επίθεση που σας κάνει η Αριστερά πώς την κρίνετε;

Ας μην ταυτίζετε τις επιθέσεις με την Αριστερά. Ούτε με την απίθανη ανευθυνότητα που επιδεικνύουν ορισμένοι για να ψαρεύουν πολιτικά σε θολά νερά. Ας είναι οι πολίτες που θα κρίνουν τι είναι προοδευτικό και τι αντιδραστικό. Ποιος φέρνει αποτέλεσμα που σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των μεταναστών και ποιος τους εκμεταλλεύεται παντοιοτρόπως. Δεν έχουμε το δικαίωμα να παραμένουμε άπραγοι και άβουλοι και να παρακολουθούμε το πρόβλημα να γιγαντώνεται.
Γι΄αυτό επιμένω με ένα σύνολο πρωτοβουλιών στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να διασφαλίσω τα δικαιώματα και των Ελλήνων πολιτών και των ανθρώπων εκείνων που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο.

Διαθέσιμο και στο: http://www.cpapoutsis.gr/Document.aspx?ID=1797

Δεν υπάρχουν σχόλια: