Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Μόμπιους, Ελ Ερίαν και … JPMorgan διαφωνούν για την κρίση.


Πιθανότητα μία στις τρεις να διαλυθεί η Ευρωζώνη δίνει ο ισχυρός άνδρας της Pimco, του μεγαλύτερου fund ομολόγων παγκοσμίως. Και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως μια ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης, θα πυροδοτήσει οικονομική κρίση παρόμοια με αυτήν που έπληξε την παγκόσμια οικονομία το 2008.

Με την άποψη αυτή του κυρίου Μοχάμεντ ελ Ερίαν φαίνεται πως συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές, όχι όμως όλοι! Εν προκειμένω διαφωνεί κάθετα ο κύριος Μάρκ Μόμπιους, διάσημος μεγαλοεπενδυτής και πρόεδρος της Franklin Templeton Asset Management, ο οποίος όχι απλώς εμφανίζεται αισιόδοξος πως η κρίση χρέους βαίνει προς την εκτόνωσή της, αλλά επιπρόσθετα δίνει και … χρονοδιάγραμμα. Μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο «βλέπει» το τέλος της κρίσης.

Αναλυτικότερα, ο επικεφαλής της Pimco εκτιμά πως οι πιθανότητες να παραμείνει ενωμένη η Ευρωζώνη και να μην «σκάσει» καμία χώρα είναι περίπου 30%. Και δηλώνει χαρακτηριστικά πως εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί, «θα ήταν το ισοδύναμο ενός απότομου φρεναρίσματος, οι χρηματοοικονομικές αγορές θα σταματούσαν έστω προσωρινά και η κρίση δεν θα σταματούσε στην Ελλάδα ή στις χώρες της Περιφέρειας».

«Θα είναι πλέον μια κρίση για το σύνολο της ευρωζώνης», τόνισε ο κύριος Ελ Ερίαν…

Βέβαια δηλώνει πως το πιθανότερο αποτέλεσμα - με πιθανότητα 50% - είναι ότι «οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα συμμαζευτούν και θα διαχειριστούν τη μετάβαση με μια μικρότερη νομισματική ένωση».

Σε κάθε περίπτωση το λιγότερο πιθανό αποτέλεσμα είναι η Ευρωζώνη να παραμείνει ανέπαφη, σε ποσοστό μόλις 15%.

Κατά τον κύριο Ελ Ερίαν, «εάν οι πολιτικοί αποφασίσουν να περιορίσουν το μέγεθος της Ευρωζώνης, μόλις εννέα κράτη είναι πιθανόν να παραμείνουν σε αυτήν -η Αυστρία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Ισπανία».

Σε εντελώς διαφορετική τροχιά οι εκτιμήσεις του κυρίου Μόμπιους. Ο οποίος, μιλώντας στο CNBC, αλλά και στην βραζιλιάνικη οικονομική εφημερίδα Valor Economico, τόνισε πως μέχρι τα μέσα του 2012 θα τελειώσει η ευρωπαϊκή κρίση χρέους και στη συνέχεια «θα υπάρξει άνοδος στα παγκόσμια χρηματιστήρια».

Ο ίδιος τονίζει πως οι επενδυτές υπερβάλλουν για τις ενδεχόμενες συνέπειες της κρίσης και πως «η ευρωπαϊκή κρίση δεν είναι τόσο βαθιά και φοβερή όσο πιστεύουν οι άνθρωποι».

Την αισιοδοξία του την εστιάζει στο ότι οι αγορές μπορούν να αντιπαρέλθουν την κρίση, ιδίως οι αναδυόμενες που θα αναλάβουν σύντομα μεγαλύτερο ρόλο στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι και τέλος εκτίμησε πως η Ευρώπη, που στηρίζει πολλά στις εμπορικές της σχέσεις με την Κίνα και τις ασιατικές αγορές, θα στηριχθεί τελικώς από τους εκτός Ευρώπης εταίρους της …

Διαφωνεί μαζί του η ανάλυση της JPMorgan Asset Management που θεωρεί πως η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο με τους αναλυτές της να προειδοποιούν ότι η έκρυθμη κατάσταση στην Ευρωζώνη μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε ύφεση.

Και για την ακρίβεια οι αναλυτές του οίκου τονίζουν πως σε λογική επενδυτικών κινήσεων αυτή την εποχή αποφεύγει την έκθεση στην Ευρώπη και διατηρεί ελαφρώς αυξημένη στάθμιση στις μετοχές έναντι των ομολόγων σε Βόρεια Αμερική, Ιαπωνία και αναδυόμενες αγορές. Επιπρόσθετα διατηρεί μειωμένη στάθμιση και στη Βρετανία που θεωρεί πως δέχεται τις αρνητικές συνέπειες από την γενικότερη κρίση στην Ευρωζώνη.

protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: