Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Θίοντορ Χερτζλ: Ο πατέρας του Σιωνισμού.


Γεννήθηκε στη Βουδαπέστη το 1860 και έλαβε την εκπαίδευσή του μέσα στο πνεύμα του Γερμανικού διαφωτισμού, εντρυφώντας στην κοσμική κουλτούρα της Δυτικής Ευρώπης του 19ου αιώνα.

Το 1878 η οικογένειά του μετακομίζει στη Βιέννη όπου ταυτόχρονα εισέρχεται στο τοπικό πανεπιστήμιο και το 1884 λαμβάνει διδακτορικό δίπλωμα στα νομικά. Λίγο αργότερα μετακινείται στο Παρίσι και γίνεται ανταποκριτής της μεγάλης σε κυκλοφορία αυστριακής εφημερίδας Neue Frei Presse. To 1894 παρακολούθησε ως ανταποκριτής της εφημερίδας την πολύκροτη υπόθεση «Ντρέιφους», η οποία υπήρξε καθοριστική για τον επαναπροσδιορισμό των ιδεολογικών του προσανατολισμών.

Το έντονο αντισημιτικό πνεύμα που προέκυψε μέσα από την υπόθεση «Ντρέιφους» οδήγησε τον Χερτζλ να διαμορφώσει την άποψη ότι το «εβραϊκό πρόβλημα στην Ευρώπη» θα μπορούσε να λυθεί μόνο αν οι Εβραίοι δημιουργούσαν το δικό τους κράτος στην περιοχή της Σιών (Ιερουσαλήμ), δηλαδή στην περιοχή της Παλαιστίνης. Έτσι η υπόθεση «Ντρέιφους» αποτέλεσε το καθοριστικό γεγονός για τη δημιουργία του Σιωνιστικού κινήματος.

Στις 14 Φεβρουαρίου 1896, ο Χερτζλ διετύπωσε μία συνεκτική πρόταση για τη δημιουργία εβραϊκής εθνικής εστίας με την κυκλοφορία του βιβλίου «Το Εβραϊκό Κράτος» (Der Judenstaat). Το βασικό του επιχείρημα ήταν ότι το εβραϊκό πρόβλημα δεν ήταν ατομικό αλλά εθνικό και θα επιλυθεί όταν οι Εβραίοι παύσουν να είναι μειονότητα και μετατραπούν σε πλειοψηφία σε ένα εβραϊκό κράτος. Ο Χερτζλ προσπάθησε ευθύς εξαρχής να μετατρέψει το εβραϊκό ζήτημα σε ένα διεθνές πολιτικό ζήτημα, με σκοπό να κερδίσει διεθνή υποστήριξη για την επίτευξη του σιωνιστικού στόχου.

Οι πρώτες προσπάθειες του Χερτζλ καρποφόρησαν το 1897 όταν κατάφερε να συγκαλέσει στην Ελβετία το πρώτο Σιωνιστικό συνέδριο του οποίου εξελέγη πρόεδρος. Ήταν η πρώτη διεθνής συνάντηση των Εβραίων που διενεργήθηκε σε κοσμική και εθνική βάση και η πρώτη φορά που υιοθετήθηκε η ιδέα ίδρυσης Εβραϊκής Εθνικής Εστίας στην Παλαιστίνη. Με το πρώτο συνέδριο θεσμοθετήθηκε το Σιωνιστικό κίνημα μέσω της ετήσιας σύγκλισης του Σιωνιστικού Κογκρέσου.

Ο Χερτζλ πέθανε το 1904 από πνευμονία στη Βιέννη, αφού κατάφερε να θεμελιώσει σε πολιτική βάση το σιωνιστικό κίνημα και να δρομολογήσει τις διαδικασίες ίδρυσης εβραϊκού κράτους. Το 1949, ένα χρόνο μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Ισραήλ, τα οστά του μετεφέρθηκαν στην Ιερουσαλήμ.

lefobserver

Δεν υπάρχουν σχόλια: