Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Swiss National Bank: Παραιτήθηκε ο Χίλντεμπραντ.


Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας υπέβαλε τη Δευτέρα ο Φίλιπ Χίλντεμπραντ με αφορμή το σκάνδαλο που προκάλεσαν οι συναλλαγές της συζύγου του με υποψίες «εσωτερικής πληροφόρησης». Η SNB ανακοίνωσε ότι η παραίτηση θα τεθεί αμέσως σε εφαρμογή, με το ελβετικό φράγκο να αντιδρά με αναρρίχηση σε υψηλό 4 μηνών έναντι του ευρώ, κινούμενο στα 1,2105 φράγκα ανά ευρώ.

Ο 48χρονος Χίλντεμπραντ βρέθηκε στο στόχαστρο κατηγοριών για κατάχρηση εξουσίας μετά την αποκάλυψη ότι η σύζυγός του Κάσια Χίλντεμπραντ πέρσι το καλοκαίρι αξιοποίησε την πρωτοφανή αδυναμία του δολαρίου έναντι του ελβετικού φράγκου για να αγοράσει 500.000 δολάρια και στη συνέχεια μετέτρεψε τα δολάρια σε φράγκα, αφότου η SNB επέβαλε όρια διαπραγμάτευσης για το ελβετικό νόμισμα, το οποίο εκτινασσόταν στα ύψη.

Ο Χίλντεμπραντ αρνείτο επί καιρό τη συμμετοχή του στο σκάνδαλο, το οποίο αποκάλυψε ο εγχώριος Τύπος, αλλά τη Δευτέρα, μετά τις εντονότατες πιέσεις που υπέστη η Swiss National Bank, υποχρεώθηκε σε αποχώρηση.

Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης αναμένεται να παραθέσει συνέντευξη Τύπου για να εξηγήσει τις αποφάσεις του σύντομα. Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι χρέη πρόεδρου θα αναλάβει προσωρινά ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος Τόμας Τζόρνταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: