Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Krugman: Η Ελλάδα θα υποφέρει για πολλά χρόνια.


Όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αναγκάστηκαν να επιβάλουν μέτρα λιτότητας σε μια οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση, έτσι και η Ελλάδα φαίνεται πως είναι καταδικασμένη να υποφέρει για πολλά ακόμα χρόνια, κατά τον Paul Krugman.

Συγκεκριμένα, στη στήλη του στους New York Times αναφέρει: «Η Ελλάδα τελικά κήρυξε χρεοστάσιο επί του χρέους της προς τους ιδιώτες πιστωτές της. Ήταν μια ελεγχόμενη χρεοκοπία, η οποία έγινε κατόπιν διαπραγμάτευσης, αντί απλής ανακοίνωσης, και αυτό είναι μάλλον καλό. Ωστόσο, η υπόθεση δεν έχει λήξει. Ακόμα και μετά από αυτήν την ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα - όπως άλλες χώρες της Ευρώπης που έχουν αναγκαστεί να επιβάλουν μέτρα λιτότητας σε μια οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση- φαίνεται ότι είναι καταδικασμένη να υποφέρει για πολλά ακόμα χρόνια».

Και αυτή είναι η ιστορία που θα πρέπει να ειπωθεί. Τα τελευταία δύο χρόνια, η ιστορία της Ελλάδας, όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά σε πρόσφατο paper για την οικονομική πολιτική, «ερμηνευόταν ως μια παραβολή των κινδύνων της δημοσιονομικής ασωτίας». Δεν περνά ούτε μέρα που κάποιος πολιτικός ή... σοφός να μην αναφέρει, με τον αέρα ανθρώπου που μεταφέρει μεγάλη σοφία, ότι πρέπει να περικόψουμε αμέσως τις κρατικές δαπάνες, διαφορετικά θα μετατραπούμε σε Ελλάδα.

euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια: