Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες η συμμετοχή στο PSI, στο 95%.


Προς «κούρεμα» οδεύουν 196 δισ. χρέους, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων είχε πει «ναι» στην προσφορά του Δημοσίου, μία ώρα πριν εκπνεύσει η διαδικασία, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

Σε τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου από την Αθήνα αναφέρονται δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου που -υπό καθεστώς ανωνυμίας- υποστήριξε ότι η αποδοχή της προσφοράς για το κούρεμα του ελληνικού χρέους βρισκόταν στο 95% περίπου 60 λεπτά πριν το τέλος της διαδικασίας, ενώ συνέχιζαν να καταγράφονται νέες θετικές αντιδράσεις.

Το βράδυ της Πέμπτης παρόμοιες ανώνυμες διαρροές στο Reuters έφερναν τη συμμετοχή στο 85% (Reuters) ή και το 90% (CNBC).

Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί επισήμως στις 8 το πρωί από την ιστοσελίδα www.greekbonds.gr, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα αναφερθεί εκτενώς στο θέμα στο υπουργικό συμβούλιο, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης το απόγευμα.

Το χρέος του Ελληνικού Δημοσίου που οδεύει προς «κούρεμα» είναι τα ομόλογα που διέπονται από το Ελληνικό Δίκαιο, ύψους 177 δισ. ευρώ, άλλα 7 δισ. είναι δάνεια προς τις ΔΕΚΟ με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ 12 δισ. ευρώ είναι τίτλοι που διέπονται από ξένο δίκαιο.

Η μεγαλύτερη στην Ιστορία αναδιάρθρωση κρατικού χρέους οδηγεί τους κατόχους των τίτλων να δεχθούν μία απώλεια περίπου 74% της αξίας των επενδύσεών τους, σε μία συμφωνία που θα διαγράψει πάνω από 100 δισ. ευρώ από το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.

Η Ελλάδα αγωνιά για την τελική έγκριση του δεύτερου πακέτου βοήθειας, καθώς στις 20 Μαρτίου λήγουν ομόλογα 14,5 δισ. ευρώ τα οποία αδυνατεί να πληρώσει στους κατόχους.

Τα διεθνή χρηματιστήρια υποδέχθηκαν με ανοδική αντίδραση την σε εξέλιξη διαδικασία του PSI. Οι τραπεζικές μετοχές ενισχύθηκαν σημαντικά και τα spread των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων υποχώρησαν, καθώς οι επενδυτές είδαν την πιθανότητα μετάδοσης της κρίσης να απομακρύνεται.

Η επιτυχία του PSI κλειδί για τις εξελίξεις
Η μεγάλη συμμετοχή στο PSI απομακρύνει τόσο τους φόβους για ένα νέο γύρο κρίσης σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, γράφει το Reuters, όσο και κάνει πιθανότερο να μην ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης για όσους είπαν «όχι».

Με τις αρχικές απαισιόδοξες προβλέψεις, θεωρείτο αναμενόμενο να γίνει κάτι τέτοιο και για τα 177 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους που διέπεται από το Ελληνικό Δίκαιο.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της Ε.Ε, αν και η Ελλάδα έχει το δικαίωμα μονομερούς ενεργοποίησης των Ρητρών, ωστόσο, «στην πράξη αναμένεται συνεργασία. Η ενεργοποίηση των CACs είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη».

Μία τέτοια κίνηση θεωρείται ότι μπορεί να ενεργοποιήσει τις πληρωμές για τα ασφάλιστρα κινδύνου, καθώς θα θεωρείτο ένδειξη πιστωτικού γεγονότος, με απρόβλεπτες συνέπειες για τις διεθνείς αγορές.

Οι εξελίξεις στο ελληνικό «κούρεμα» αποτελούν παράγοντα κλειδί στην ευρύτερη διεθνή προσπάθεια να αποφευχθεί μία ελληνική χρεοκοπία και μία καταστροφική κρίση στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης. ΕΕ και ΔΝΤ θεωρούν το PSI προϋπόθεση για την τελική έγκριση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Αθήνα, ύψους 130 δισ. ευρώ.

«Αν όλα πάνε καλά, αύριο θα μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι ένα χρέος 105 δισ. ευρώ έφυγε από τις πλάτες του ελληνικού λαού», είπε την Πέμπτη στο Κοινοβούλιο ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Για πρώτη φορά μειώνουμε το χρέος, αντί να προσθέτουμε κι άλλο».

Παπαδήμος: Αναγκαία η μεγάλη συμμετοχή
Στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική μέρα τη σημερινή. Τόνισε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων αποτελεί σημαντικό στοιχείο του νέου οικονομικού προγράμματος και ανέφερε ότι η μέγιστη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι αναγκαία προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του νέου προγράμματος.

Πρόσθεσε πάντως ότι ένα σχετικώς περιορισμένο ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών θα έχει επιπτώσεις στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδος και, παράλληλα, ενέχει κινδύνους για τους ιδιώτες πιστωτές και, γενικότερα, για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης.

Kατά την διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που ολοκληρώθηκε στις 7.00 το απόγευμα, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τα κυβερνητικά στέλέχη για τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν δέχθηκαν να ενταχθούν στο PSI.

Στις περαιτέρω διευκρινίσεις που ζήτησε ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης ανέφερε ότι συνολικά τα ασφαλιστικά ταμεία χρηματοδοτήθηκαν με 154 δισ. ευρώ από το 2008 μέχρι σήμερα από το κράτος.

ΔΝΤ: Ζητείται μεγάλη συμμετοχή
Τοποθέτηση για την εξέλιξη του PSI είχαμε και από από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Δια του εκπροσώπου του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε μεγάλη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στο PSI προκειμένου να εγκρίνει τη δική του συμμετοχή στο 2ο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Το Δ.Σ του Ταμείου πρόκειται να συνεδριάσει -πιθανότατα- στις 15 Μαρτίου προκειμένου να καθορίσει τη στάση του.

Στις δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του Ταμείου υπογράμμισε επίσης ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης της Ελλάδας ενέχει ακόμη κινδύνους αλλά ελπίζει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα επαναφέρουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

Αισιοδοξία Νταλάρα - Μόντι
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της επαναδιαπραγμάτευσης του δημοσίου χρέους σημειώνοντας ωστόσο ότι παραμένει «αβέβαιο» εάν το τελικό ποσοστό συμμετοχής θα φτάσει στο 90%.

«Είμαι αισιόδοξος όσον αφορά το γεγονός ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία εντός των προσεχών ωρών», σημείωσε ο γενικός διευθυντής του IIF, χωρίς πάντως να δημοσιοποιήσει τον αριθμό των πιστωτών που έχουν μέχρις στιγμής αποδεχτεί την ανταλλαγή, με τη διευκρίνιση ότι αρμόδια για τις σχετικές ανακοινώσεις είναι η ελληνική κυβέρνηση.

Με δηλώσεις του από τη Σερβία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, δήλωσε «ιδιαίτερα ευτυχής» που «σύμφωνα με όσα μαθαίνουμε, πάνω από το 60% των ομολογιούχων έχει δείξει ενδιαφέρον για την ανταλλαγή».

Συμπλήρωσε: «Ο ιδιωτικός τομέας κινείται προς το 65%, κάτι που σημαίνει ότι η λύση είναι πολύ κοντά».

Βενιζέλος: Ιστορικού χαρακτήρα διαδικασία
Στην ολοκλήρωση του PSI αναφέρθηκε με δηλώσεις του από τη Βουλή και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος:

«Σήμερα ολοκληρώνεται μια ιστορικού χαρακτήρα διαδικασία, μια πρωτοφανούς μεγέθους και πολυπλοκότητας επιχείρηση δραστικής μείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους. Αν όλα πάνε καλά, αύριο θα μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι ο ελληνικός λαός, το έθνος, οι επόμενες γενιές απαλλάσσονται από 105 δισ. χρέους, από 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ».

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας», συμπλήρωσε «ερχόμαστε ως κοινοβούλιο, ως κυβέρνηση, μαζί με τους θεσμικούς μας εταίρους και μειώνουμε το χρέος».

«Ιστορικά κάθε έτος λόγω των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ακόμα και φέτος, αυξανόταν το χρέος.

Και τώρα κάνουμε την αντίστροφη κίνηση και στην πραγματικότητα δίνουμε πίσω στη νέα γενιά, στις νέες γενιές αυτό που τους έχουμε πάρει με τον υπερβολικό δανεισμό. Ελαφρύνουμε τη χώρα, της επιτρέπουμε να μπει σε μια άλλη εποχή», κατέληξε ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: