Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Spiegel: O «κουστουμαρισμένος» Στέφανος Μάνος συνομιλεί με εργάτρια βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.


Προσπαθήστε να το φανταστείτε: μια χώρα βρίσκεται παγιδευμένη σε μια υπαρξιακή κρίση και μια σειρά από κόμματα με διαμετρικά αντίθετες απόψεις προσπαθούν να σχηματίσουν συγκυβέρνηση. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα. Η συντηρητική Νέα Δημοκρατία και το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν εις μάτην να πείσουν τον ριζοσπαστικό αριστερό ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσουν από κοινού μια βιώσιμη κυβέρνηση. Αλλά όλες οι διαπραγματεύσεις με το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας απέτυχαν, και η Ελλάδα πλέον αντιμετωπίζει νέες εκλογές τον Ιούνιο.

Το κεντρικό δίλημμα των εκλογών θα είναι αν ο λαός της Ελλάδας επιθυμεί να συνεχίσει να εφαρμόζει η χώρα του τα αυστηρά μέτρα λιτότηταςπου έχουν συμφωνηθεί με αντάλλαγμα την οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του «διεθνούς νομισματικού ταμείου» (ΔΝΤ) ή προτιμούν να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη.

Η διαδικτυακή έκδοση του «Σπίγκελ» (SOL) προσκάλεσε εκπροσώπους δύο πολιτικών παρατάξεωνπου βρίσκονται στους αντίποδες της σχετικής συζήτησης, τους Στέφανο Μάνο (ΣΜ), που ηγείται του φιλικού προς τις επιχειρήσεις κόμματος «δράση» και της Δέσποινας Χαραλαμπίδου (ΔΧ) βουλευτού του ριζοσπαστικού αριστερού ΣΥΡΙΖΑ να συζητήσουν μέσω «σκάιπ» τις διαφορές τους.

Ο κουστουμαρισμένος Μάνος συνδέθηκε από το κομψό του αθηναϊκό διαμέρισμα ενώ ηΧαραλαμπίδου από μια εργατική συνοικία της Θεσσαλονίκης. Οι δύο πολιτικοί αντιπαρατέθηκαν σκληρά, αλλά παραδόξως βρέθηκαν σύμφωνοι σε πολλά σημεία
.

SOL: Κ.κ Χαραλαμπίδου και Μάνο, γύρω στο 80% των Ελλήνων τάσσονται υπέρ του ευρώ. Από την άλλη, μια πλειοψηφία των Ελλήνων αντιτίθενται στα μέτρα λιτότητας. Πώς μπορεί όμως η Ελλάδα να παραμείνει εντός ευρωζώνης αν παραβιάσει τα συμπεφωνημένα με την ΕΕ και το ΔΝΤ;



despoina_haralabidouΣΜ: Αν αύριο λέγαμε, «γεια σας, θα καταγγείλουμε τη συμφωνία μας», θα αποβαλλόμαστε από το ευρώ. Θα μπορούσαμε φυσικά να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τους όρους του πακέτου λιτότητας. Αλλά προς τούτο το ελάχιστο που θα χρειαζόμαστε είναι πρωτογενές πλεόνασμα -πάει να πει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό μετά την αφαίρεση του κόστους των επιτοκίων και της εξυπηρέτησης του χρέους. Αλλά για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζεται πρώτα να εφαρμοστούν δραστικές μεταρρυθμίσεις.

ΔΧ: Εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ λέμε πως χρειάζεται να καταγγείλουμε άμεσα τις συμφωνίες με τη λεγόμενη «τρόικα» -την «ευρωπαϊκή επιτροπή» (Κομισιόν), την «ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα» (ΕΚΤ) και το ΔΝΤ. Τα μέτρα της «τρόικα» καταδικάζουν τον ελληνικό λαό στη φτώχεια και την ανεργία και τον οδηγούν στη μετανάστευση. Το χρέος δεν το δημιούργησαν οι απλοί εργαζόμενοι, κι άρα δεν οφείλουν αυτοί να το αποπληρώσουν. Από τα χρήματα της βοήθειας, ούτε ένα ευρώ δεν πάει σε μισθούς, συντάξεις, την υγεία ή την παιδεία. Τα χρήματα αυτά αξιοποιούνται αποκλειστικά για να αποπληρωθούν οι δανειστές μας και οι κερδοσκόποι μεγαλοκαρχαρίες. Το δίλημμα «λιτότητα ή δραχμή» αποσκοπεί στην τρομοκράτηση του ελληνικού λαού.

ΣΜ: Τα όσα λέει η κ. Χαραλαμπίδου αποδεικνύουν απλά πόσο απέχουν στην Ελλάδα οι επιθυμίες από την πραγματικότητα. Το πελώριο «παράνομο» χρέος στο οποίο αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε σχεδόν αποκλειστικά λόγω του ότι οι Έλληνες ζούσαμε πέραν των δυνατοτήτων μας.Μόνο εφόσον το παραδεχθούμε αυτό θα μπορέσουμε να αρχίσουμε την ανοικοδόμηση της οικονομίας μας. Αν καταγγείλουμε τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους Ευρωπαίους δανειστές μας, τότε απλά θα βλάψουμε και θα καταστρέψουμε τον εαυτό μας. Και μετά θα αποβληθούμε από το ευρώ και την ΕΕ.

ΔΧ: Μα ποιος είναι ο λόγος να δανειζόμαστε πάντα από τους ίδιους; Ζούμε σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο και θα μπορούσαμε να δανειστούμε υπό καλύτερους όρους από την Κίνα ή τη Ρωσία π.χ.

ΣΜ: ’Αλλη μια περίπτωση όπου οι επιθυμίες συγχέονται με την πραγματικότητα. Δε θα βρείτε ούτε ένα γιουαν, ούτε ένα ρούβλι αν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει βαθιές μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον οι Ευρωπαίοι μας δανείζουν υπό όρους που ποτέ δε θα βρίσκαμε στην ελεύθερη αγορά. Αν δεν εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας, ούτε ο Ούγκο Τσάβες (Hugo Chavez) δε θα μας δανείσει…

SOL: … ο πρόεδρος της Βενεζουέλα… Από την άλλη, η σκληρή στρατηγική της «τρόικα» δε φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Μήπως χρήζει αλλαγών;

ΣΜ: Πέραν των επιτοκίων δανεισμού μας, το βασικό είναι να παράγουμε περισσότερα από όσα δαπανούμε. Μετά μπορούμε να μειώσουμε φόρους, να καταγγέλλουμε συμφωνίες, και να κάνουμε όλα όσα θέλουν και ονειρεύονται ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και η κ.Χαραλαμπίδου. Πώς θα γίνει όμως αυτό; Μόνο περικόπτοντας τις περιττές και τις άχρηστες δαπάνες.

ΔΧ: Συμφωνώ μαζί σας πως το πρώτο είναι να βάλουμε κάποια τάξη. Αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως σήμερα η Ελλάδα έχει άνω του 1 εκατομμυρίου ανέργους. Ένας από αυτούς είμαι κι εγώ. Πέρσι έχασα τη δουλειά μου στην κλωστοϋφαντουργία. Επί ένα χρόνο, λάβαινα επίδομα ανεργίας της τάξης των 460 ευρώ τον μήνα. Πρόσφατα, μου έκοψαν 100 ευρώ κι έπαιρνα 360 ευρώ.Έψαχνα απελπισμένα για δουλειά, αλλά δουλειά δεν υπάρχει! Μετά από δύο χρόνια ανεπιτυχούς αναζήτησης εργασίας ο γιος μου πήγε στην Γερμανία. Η κόρη μου δουλεύει με μερικό ωράριο, δώδεκα ώρες τη βδομάδα, αν και έχει πτυχίο πανεπιστημίου και ξέρει ξένες γλώσσες. Εσείς κ. Μάνοκαι οι άλλοι υποστηρικτές του «μνημονίου» υποστηρίζετε την καταστροφή της ζωής των εργαζομένων και των συνταξιούχων, την μετανάστευση των Ελλήνων και τη χαμηλή φορολόγηση των ναυτιλιακών εταιριών και των επιχειρήσεων.

ΣM: Τα γνωρίζω όλα αυτά κι όμως θεωρώ πως εκπροσωπώ τα συμφέροντα των εργαζομένων καλύτερα από το ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα. Πολλά από αυτά τα προβλήματα δημιουργήθηκαν διότι οι σοσιαλιστές δεν ήθελαν να περικόψουν το δημόσιο τομέα. Πράγμα στο οποίο συμφωνεί και ο κ.Τσίπρας. Ο δημόσιος τομέας είναι ένα τέρας που καταβροχθίζει τα λεφτά των φορολογουμένων. Εντωμεταξύ οι μικρές επιχειρήσεις αναγκάζονται να κλείσουν λόγω της βαριάς φορολογίας που υποχρεούνται να καταβάλουν.

SOL: Δεν είναι λίγοι όσοι λένε πως λίγο τους ενδιαφέρει αν η Ελλάδα έχει δραχμή ή ευρώ, μιας που και στις δύο περιπτώσεις θα είναι άνεργοι. Επαναλαμβάνουν τις απόψεις οικονομολόγων που λένε πως η Ελλάδα θα βελτίωνε τις εξαγωγές και θα ορθοποδούσε ευκολότερα με την υποτιμημένη δραχμή. Ποια είναι η γνώμη σας;



ΣΜ: Αν εγκαταλείψουμε το ευρώ, με τη δραχμή όλα θα είναι χειρότερα. Η Ελλάδα δε θα μπορεί να βρει δανεικά. Όλα θα ακριβύνουν, λόγω της υποτίμησης της δραχμής. Σκεφτείτε το: σχεδόν όλα όσα καταναλώνουμε είναι εισαγόμενα. Και τι εξάγουμε; Πάντοτε είχαμε πρόβλημα με τις εξαγωγές. Χάσαμε την ανταγωνιστικότητά μας, αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Οπότε δεν αρκεί, σε αντίθεση με ότι συνιστά η «τρόικα», να μειώσουμε τους μισθούς. Γιατί οι Γερμανοί και οι Ελβετοί τα πήγαν τόσο καλά; Διότι παράγουν επιθυμητά προϊόντα. Εμείς δεν έχουμε ποιοτικά προϊόντα. Χρειάζεται να αλλάξουμε κουλτούρα, πράγμα στο οποίο συμβάλουν τα μέτρα λιτότητας.

ΔΧ: Για μας, το ζήτημα δεν είναι το ευρώ. Μας ενδιαφέρει να κάνουμε όσο πιο αξιοπρεπή γίνεται τη ζωή των εργαζομένων. Δεν θέλουμε μια Ελλάδα που να ξαναγυρίσει στη δεκαετία του ’60, όταν ο κόσμος μετανάστευε στη Γερμανία σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

ΣΜ: Εδώ συμφωνούμε 100%. Και πώς σκοπεύετε να το πετύχετε αυτό;



ΔΧ: Χρειαζόμαστε φορολογική ισότητα, ιδίως όσον αφορά τη φορολογία των ναυτιλιακών εταιριών και των βιομηχάνων.

ΣΜ: Με το ΣΥΡΙΖΑ, έχετε σοβαρές πιθανότητες να κυβερνήσετε. Καλά θα κάνατε να προσαρμόσετε τις επιθυμίες σας την πραγματικότητα.

SOL: Θα βάζατε στοίχημα πως ένα χρόνο από σήμερα η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στην ευρωζώνη;

ΣΜ: Αν ο ελληνικός λαός συνεχίσει στην οδό της άρνησης της πραγματικότητας, και να ασπάζεται ευχολόγια, τότε μέσα στον επόμενο χρόνο θα βρεθούμε εκτός ευρώ.

ΔΧ: Δεν τολμάω να κάνω καμία πρόβλεψη επ’ αυτού. Θέλουμε μια διαφορετική Ευρώπη όπου πρωταγωνιστούν οι λαοί, και όχι οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ.

O Στέφανος Μάνος είναι Πρόεδρος της «δράσης»· η Δέσποινα Χαραλαμπίδου είναι εργάτρια, βουλευτής Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ

realpolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια: