Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2012

Η αλήθεια είναι με το μέρος μου.


«Το έθνος πρέπει να μάθη να θεωρή εθνικόν ό,τι είναι Αληθές.»
Δ. Σολωμός


Μέσα σε μια πρόταση έκλεισε όλα τα κρίματα της φυλής μας. Τους μύθους, τις παρωπίδες, τα ψέματα και τις φαντασιώσεις που οδήγησαν στη λάθος στράτα που πήραμε.
Όσες αναλύσεις και άρθρα και διατριβές να γράψεις, μια λέξη αρκεί για να περιγράψεις το ελληνικό φαινόμενο: ΨΕΜΑ.

Δεν αναμετρηθήκαμε ποτέ με την αλήθεια. Μείναμε παιδιά που λέγαμε ψέματα πότε για άμυνα και πότε για να συνεχίζουμε το παραμύθι της γιαγιάς. Δεν μεγαλώσαμε, μείναμε παιδιά - χωρίς την αθωότητά τους.
Και μεγάλο παιδί χωρίς αθωότητα σημαίνει «φταίνε οι άλλοι», σημαίνει «θέλουν το κακό μας», σημαίνει «κοίτα τι ωραίος που ‘μαι!».
Ένα μάτσο χάλια είσαι. Κανένας δεν θέλει το κακό σου. Και πώς να το θέλει... αφού εσύ ο ίδιος είσαι το κακό. Ξύπνα καημένε!
Σε άλλη εποχή, σε άλλα ήθη, με άλλους ανθρώπους, αλλά στον ίδιο τόπο… θα σε δίκαζαν να ζήσεις έξω από τον τόπο. Ως εθνική απειλή. Ως ντροπή.
Εδώ η δημοκρατία σε ανέχεται να βρίζεις τη δημοκρατία. Να απειλείς όσους διαφωνείς. Να δέρνεις όσους δεν μοιάζεις στο δέρμα. Να χαρακτηρίζεις την επιστημονική αλήθεια «διαβολική». Να διαστρέφεις την ιστορία. Να είσαι αγράμματος και να ανεβαίνεις στο βήμα. Να μιλάς με ύφος φτασμένου δασκάλου. Να βλέπεις συνωμοσίες παντού. Και φαντάσματα. Και εχθρούς. Και προδότες…
Και όλα αυτά στο όνομα της Ελλάδας που την έχεις φλάμπουρο. Του τόπου που γέννησε τη λογική και το μέτρο. Τρομάρα σου…
Κι όμως, σφίγγω τα δόντια και συμφωνώ: «αυτό το χώμα είναι δικό σου και δικό μου» (sic).
Μονάχα που η αλήθεια είναι με το μέρος μου. Γιατί η αλήθεια στα μεγάλα και ιερά δεν είναι «όπως τη βλέπει ο καθένας». Πολιτισμός, συμφιλίωση, αλληλεγγύη, ισότητα, σεβασμός, κατανόηση, διάλογος, ελευθερία, ευγένεια, ανθρωπισμός, δημοκρατία! Όλα αυτά δεν είναι η αλήθεια μου. Είναι η αλήθεια του τόπου μου. Είναι η αλήθεια του ποιητή μου. Είναι το συμφέρον του έθνους.
Ζήσε λοιπόν σε τούτο το χώμα. Αλλά σταμάτα να το μαγαρίζεις.

Ψευταράκο!

d-alikakos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Google+ Badge