Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Κρατισμός και Φορολογία.


Όταν οι κυβερνήσεις αποφασίσουν να αυτοχρηματοδοτηθούν, επιβάλλουν νέους φόρους.
Οι επιπτώσεις πολλές.

1. ‘Όταν οι φόροι που επιβάλλει το κράτος είναι στην υψηλότερη θέση στον προϋπολογισμό μιας επιχείρησης, τότε οι μισθοί των εργαζομένων μειώνονται. Τα χρήματα που θα μπορούσαν να είναι μισθοί καταλήγουν να είναι φόροι. Έτσι, οι επιχειρηματίες αδυνατούν να καλύψουν τους μισθούς των εργαζομένων.

2. Ομοίως γίνεται και όταν οι επιχειρήσεις λόγω φορολογίας αναγκάζονται να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους . Ο φόρος μετατοπίζεται στην τιμή του προϊόντος, ώστε να καλυφθεί. Οι τιμές αυξάνονται και σταδιακά οδηγούμαστε σε πληθωρισμό.

3. Εξαιτίας των φόρων πολλές επιχειρήσεις ρίχνουν την ποιότητα των προϊόντων τους. Σε μια προσπάθεια των επιχειρήσεων να εξοικονομήσουν χρήματα, ώστε να μπορούν να πληρώσουν τους υψηλούς φόρους, ρίχνουν την ποιότητα, όταν σε διαφορετική περίπτωση τα ίδια χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση της ποιότητας.

4. Δεν είναι λίγες εκείνες οι περιπτώσεις που εξαιτίας των φόρων, μειώνεται ο αριθμός των παραγόμενων αγαθών. Ειδικά, όταν το προϊόν ανήκει σε κατηγορία χαμηλής ζήτησης και ταυτόχρονα έχει επιβληθεί και φόρος ιδιοκτησίας, τότε τον επιχειρηματία δεν τον συμφέρει να επωμιστεί το βάρος του φόρου με μηδαμινά οφέλη. Καταλήγει λοιπόν, να μειώνει ραγδαία την ποσότητα των διαθέσιμων προϊόντων ή ακόμη και να παύει την παραγωγή τους.

5. Αποτέλεσμα των παραπάνω καθώς και πολλών άλλων είναι οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα οικονομικά βάρη που τους επιβάλλει το Κράτος και χρεοκοπούν. Άλλες πάλι επιχειρήσεις εγκαταλείπουν την χώρα για να γλιτώσουν από την υψηλή φορολογία. Άλλες μειώνουν μισθοδοσίες για να παραμείνουν εντός του προβλεπόμενου προϋπολογισμού. Σε κάθε περίπτωση, θέσεις εργασίας που θα μπορούσαν να προσφερθούν στην αγορά, σταματάνε να υπάρχουν.

6. Οι υψηλοί φόροι οδηγούν κάποιες φορές σε κατασχέσεις, εξώσεις ακόμη και σε έλλειψη στέγης. Όταν κάποιος είχε δανειστεί από την τράπεζα για να αγοράσει ένα σπίτι, τώρα λόγω υψηλής φορολογίας δεν μπορεί να πληρώσει τις μηνιαίες δόσης για το υποθηκευμένο σπίτι. Έτσι, οι υψηλοί φόροι προκαλούν κατασχέσεις και εξώσεις. Ως αποτέλεσμα λοιπόν της απληστίας της κυβέρνησης , πολλοί άνθρωποι καταλήγουν άστεγοι και ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

7. Επιπλέον συνέπεια της κυβερνητικής φορολογικής πολιτικής είναι αρκετοί συμπολίτες μας να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Τα εισοδήματα τους συρρικνώνονται και τα διαθέσιμα χρήματα λιγοστεύουν. Οι επιπτώσεις είναι άμεσες στα κοινωνικά προγράμματα του Κράτους, όταν επιβαρύνονται με επιπλέον άτομα πέρα από τον αρχικό σχεδιασμό. Και όπως είναι φυσικό, δεν μπορούν να καλύψουν τις στρατιές ανέργων. Ως αποτέλεσμα, πολλοί φτωχοί άνθρωποι, δεν μπορούν να βρουν θέσεις εργασίας, γιατί η κυβέρνηση υπερφορολόγει την οικονομία. Τότε ένα ποσοστό αυτών στρέφεται στο έγκλημα για να πάρει τα χρήματα που απαιτούνται, ώστε να στηρίξουν τις οικογένειές τους.

8. Η μόνιμη ύφεση και οι απώλειες των θέσεων εργασίας που οφείλεται στους υψηλούς φόρους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πτώση των κρατικών εσόδων, καθώς η οικονομική παραγωγή μειώνεται. Εάν τότε, η κυβέρνηση αυξάνει συνέχεια τους φορολογικούς συντελεστές για να ανακτήσει την απώλεια εσόδων, η παραγωγή πέφτει και πάλι, και τα έσοδα μειώνονται ακόμη περισσότερο. Έτσι, οι υψηλοί συντελεστές φορολόγησης προκαλούν μείωση των πραγματικών φορολογικών εσόδων. Η κυβέρνηση γίνεται θύμα της δικιάς της απληστίας.

9. Δεν είναι λίγες οι φορές που η υψηλή φορολογία έχει ως αποτέλεσμα η οικονομία να μπαίνει σε συνθήκη μακροχρόνιας ύφεσης. Από κει και πέρα, εάν η κυβέρνηση προσπαθήσει να δώσει ώθηση (boost) στην οικονομία με την αύξηση των κρατικών δαπανών, το αποτέλεσμα είναι στασιμοπληθωρισμός (stagflation) (ταυτόχρονα υψηλός πληθωρισμός και ανεργία), αντί της ευημερίας. Η μόνη θεραπεία για τον στασιμοπληθωρισμό είναι να μειωθούν τόσο οι φόροι όσο και οι δημόσιες δαπάνες.

10. Αποτέλεσμα όλων όσων προαναφέρθηκαν είναι ένα επώδυνο φορολογικό βάρος που έχει άμεσες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για την δημιουργία πλούτου καταλήγουν να μην μπορούν να ζήσουν με τα εισοδήματα τους.

Οι άνθρωποι που λένε ότι οι φόροι πρέπει να αυξηθούν δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα παραπάνω. Δεν έχουν αντιληφθεί τις συνέπειες και που μπορεί να οδηγηθεί η οικονομία. Καλύτερα λοιπόν, να σταματήσουν να ζητάνε περισσότερο Κράτος και να αρχίσουν να αναζητάνε περισσότερη Ελευθερία.

Θ.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: