Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Τελευταίο αντίο στον Γιάννη Μόραλη



Στην τελευταία του κατοικία, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών -όπου τελέστηκε η κηδεία του σε στενό οικογενειακό κύκλο- οδηγήθηκε το πρωί της Δευτέρας ο τελευταίος των μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων, ο Γιάννης Μόραλης, ο οποίος πέθανε την Κυριακή πλήρης ημερών σε ηλικία 93 χρόνων. Ζωγράφος, χαράκτης, σκηνογράφος και δάσκαλος, ο Γιάννης Μόραλης επηρέασε όλη την εικαστική μεταπολεμική τέχνη, ενώ το 1949 με άλλους κορυφαίους εικαστικούς ίδρυσαν την καλλιτεχνική ομάδα "Αρμός".

Ο Γιάννης Μόραλης, καταχωρισμένος στους κλασικούς Έλληνες ζωγράφους του 20ού αιώνα, από χθες κατοικεί στο πάνθεον των αθανάτων, μαζί με τους φίλους του Τσαρούχη, Χατζιδάκι, Ελύτη, Γκάτσο, Σεφέρη, Χατζηκυριάκο-Γκίκα, Κουν.



Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους της λεγόμενης γενιάς του 1930, με πλήθος διακρίσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζωγράφος, χαράκτης, σκηνογράφος και δάσκαλος, διετέλεσε καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.



Έναν από τους μεγαλύτερους ανθρώπους της Τέχνης στη σύγχρονη Ελλάδα, τον χαρακτηρίζουν με δηλώσεις τους ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ΝΔ, ο υπουργός Πολιτισμού και ο ΣΥΡΙΖΑ.



Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα απέστειλαν ο πρόεδρος της ΝΔ και ο υπουργός Πολιτισμού.




Αναδημοσίευση από "Εξπρές"

Δεν υπάρχουν σχόλια: