Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Κατάπτυστη η διαφήμιση της Vodafone


Σάλο προκαλεί η νέα διαφήμιση της Vodafone που δείχνει ήρωες του 1821 να λένε ποιηματάκια εν μέσω εχθροπραξιών με Τούρκους.

Στην αμφιλεγόμενη διαφήμιση της Vodafone πρωταγωνιστές είναι οι ήρωες του 1821, Θόδωρος Κολοκοτρώνης, Γιώργος Καραϊσκάκης, Αθανάσιος Διάκος, Νικήτας Νικηταράς, Μάρκος Μπότσαρης και Κωνσταντίνος Κανάρης. Οι πολεμιστές λένε στιχάκια ο ένας στον άλλο για τα προνόμια της καρτοκινητής Vodafone. Οι πολέμιοι της διαφήμισης καταλογίζουν στο διαφημιστικό οτι «γελοιοποιεί τις ιστορικές μορφές της επαναστάσεως» και οτι «αποσκοπεί στο να κάνει συνδρομητές τους λαθρομετανάστες».

Εντάξει, η διαφήμιση της Vodafone δεν μας αρέσει. Δεν γελάσαμε και μας ξένισε. Όμως σιγά μην γελοιοποιεί αυτή η διαφήμιση τους ήρωες του 1821. Οι ήρωες αυτοί είναι πολύ μεγάλοι για να επηρεαστούν από ένα βίντεο. Ο στόχος της Vodafone είναι να κάνει ντόρο και όσοι διαμαρτύρονται αυτό καταφέρνουν, οι διαμαρτυρίες είναι προς όφελος της.

Η άποψη μας σε τέτοιες «εθνικές προκλήσεις» είναι σταθερή. Σκοπό έχουν να προκαλέσουν το κοινό αίσθημα για να εντυπωθούν στη μνήμη. Αλίμονο αν η ιστορία μας κινδύνευε από τέτοιες προσπάθειες. Μακάρι να αντιδρούσαμε σε πράγματα που πραγματικά πλήτουν την πορεία της Ελλάδας τόσο όσο σε αυτά τα ευφυολογήματα εταιρειών για να αυξήσουν τα κέρδη τους.


φήμες

Δεν υπάρχουν σχόλια: