Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

08-02-1981 Δεν ξεχνώ...

Συμπληρώνονται σήμερα 29 χρόνια από την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του Ολυμπιακού, αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ήταν 8 Φεβρουαρίου του 1981, όταν 21 φίλοι του Ολυμπιακού έχασαν τη ζωή τους και τα πανηγύρια από το θρίαμβο επί της ΑΕΚ με 6-0 μετατράπηκαν σε δάκρυα και αίμα. Όσα χρόνια και αν περάσουν, κανείς δεν θα ξεχάσει τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους το μαύρο εκείνο απόγευμα στη Θύρα 7…



Το χρονικό της τραγωδίας



16:58: Το παιχνίδι έχει τελειώσει όταν συμβαίνει το μοιραίο. Για μερικά λεπτά στα σκαλοπάτια της θύρας 7 επικρατεί χαλασμός. Κανείς δεν μπορεί να κρατηθεί από πουθενά κι ο ένας πέφτει πάνω στον άλλο.



17:03: Κάποιοι αστυφύλακες κατορθώνουν δύσκολα να αφαιρέσουν ένα από τα τουρνικέ και να απεγκλωβίσουν έτσι τους πρώτους ανθρώπους.



17:10: Επικρατεί πανδαιμόνιο. Ο κόσμος ουρλιάζει, αλλά οι φωνές μπερδεύονται με τα συνθήματα του θριάμβου. Μόλις έχει λήξει ο αγώνας κι έτσι ουδείς μέσα στο γήπεδο αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στη θύρα 7.



17:15: Νεκροί και τραυματίες μεταφέρονται με περιπολικά και 13 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στον Τζάννειο νοσοκομείο Πειραιά, ενώ έχει σημάνει γενική κινητοποίηση στην Αστυνομία και τα νοσοκομεία.



17:30: Αρχισαν να φτάνουν στο Τζάννειο νοσοκομείο οι πρώτοι τραυματίες. Ανάμεσά τους και οι πρώτοι νεκροί. Παράλληλα αρκετοί φίλαθλοι συγκεντρώνονται έξω από το νοσοκομείο με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.




17:50: Τα τηλεοπτικά δίκτυα (ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ) μεταδίδουν το γεγονός και κάνουν έκκληση σε γιατρούς να προσέλθουν στο Τζάννειο ώστε να ενισχύσουν τους εφημερεύοντες, αλλά και για αιμοδότες. Κινητοποιείται επιπλέον προσωπικό και στο Κρατικό Πειραιώς, όπου μεταφέρονται κάποιοι βαριά τραυματισμένοι.



18:20: Φτάνουν στο Τζάννειο ο υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Δοξιάδης και οι υφυπουργοί κ. Τσουκαντάς και κ. Αποστολάτος. Ενημερώνονται για την κατάσταση που επικρατεί και δίνουν εντολή για ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση γιατρών και αιμοδοτών. Γίνεται έκκληση για αιμοδοσία. Η προσέλευση του κόσμου μεγαλώνει και ασθενοφόρα συνεχίζουν να διακομίζουν τραυματίες.



18:30: Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης δίνει εντολή στο Κέντρο Αμεσης Δράσης και καλούνται τα πληρώματα των περιπολικών και οι αστυνομικοί που είναι σε υπηρεσία να σπεύσουν στα δύο νοσοκομεία για να προσφέρουν αίμα. Εκατοντάδες αστυνομικοί γίνονται αιμοδότες.



18:45: Φτάνουν στο Τζάννειο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Δαβάκης, ο υφυπουργός Προεδρίας Κυβερνήσεως κ. Αχιλλέας Καραμανλής και ανώτεροι αξιωματικοί της Αστυνομίας. Δίνεται εντολή να τεθεί σε επιφυλακή το ΚΑΤ, για να αρχίσει κι αυτό να δέχεται τραυματίες που έχουν ανάγκη νευροχειρουργικής επεμβάσεως.



18:50: Φτάνουν στο Τζάννειο παράγοντες και ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ.



19:15: Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώνονται έξω από τον Τζάννειο και με αγωνία ζητούν να μάθουν τα ονόματα νεκρών και τραυματιών.



19:30: Αθρόα είναι η προσέλευση γιατρών και αιμοδοτών. Δεκάδες γυναίκες λιποθυμούν από την αγωνία.



19:40: Ο υπουργός κ. Δοξιάδης ενημερώνει τον πρωθυπουργό κ. Ράλλη, ο οποίος δίνει εντολή να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα και ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή.



19:45: Χρειάζεται να μπλοκάρουν το Τζάννειο δυνάμεις των ΜΑΤ προκειμένου να απομακρύνουν τον κόσμο από την κεντρική είσοδο για να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στους γιατρούς και στους αιμοδότες.



20:00: Σκηνές αλλοφροσύνης διαδραματίζονται στο Τζάννειο από τους συγγενείς. Αναγνωρίζονται τα τρία πρώτα θύματα. Είναι οι Γιάννης Κανελλόπουλος, Γιάννης Διαλυνάς και Βασίλης Μάχος. Δυστυχώς ακολούθησαν και άλλοι και ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 21.



20:15: Οι αστυνομικοί του 7ου Αστυνομικού Τμήματος αρχίζουν την πραγματογνωμοσύνη στη θύρα 7, αναζητώντας τις αιτίες του τραγικού γεγονότος.



20:30: Στο Τζάννειο φτάνει ο πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης. Σοβαρά τραυματίες μεταφέρονται στο Γενικό Κρατικό Πειραιώς και στο ΚΑΤ. Γιατροί και νοσοκόμες βγαίνουν με καταματωμένες τις μπλούζες στους διαδρόμους και φωνάζουν ονόματα τραυματιών. Αρκετοί από τους συγγενείς λιποθυμούν.



20:50: Τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα αρχίζουν να μεταδίδουν πένθιμη μουσική. Παράλληλα, σε ένδειξη πένθους έχουν διακόψει το πρόγραμμά τους και έχουν διαρκή σύνδεση με το Τζάννειο, το Κρατικό Πειραιά, το ΚΑΤ και το Στάδιο Καραϊσκάκη.



21:00: Γύρω στα 300 με 400 άτομα με άγριες διαθέσεις προσπαθούν να μπουν στο Στάδιο Καραϊσκάκη και να βρουν τους υπεύθυνους. Απομακρύνονται από μια διμοιρία των ΜΑΤ.



21:15: Ο διοικητής του Τζαννείου κ. Απέργης βγαίνει στον διάδρομο και κάνει έκκληση στον κόσμο να απομακρυνθεί από την είσοδο του νοσοκομείου διότι εμποδίζουν την κυκλοφορία περιπολικών και ασθενοφόρων. Εκκλήσεις για τον ίδιο λόγο γίνονταν και από τα τηλεοπτικά δίκτυα. Ο κόσμος πιέζει για ενημέρωση.



Ολη τη νύχτα προσέρχονται πολίτες για να δώσουν αίμα, γιατροί και νοσοκόμες προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες, τα χειρουργεία έχουν γεμίσει από επείγοντα περιστατικά. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες συνεχίζεται το δύσκολο έργο της αναγνώρισης των πτωμάτων. Στο τέλος ανακοινώνεται ότι υπάρχουν 19 νεκροί. Τα δύο επόμενα εικοσιτετράωρα ξεψυχούν άλλοι δύο. Σύνολο 20 άνδρες και μία γυναίκα, όλοι από 14 έως 41 ετών.



Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η ομάδα του Ολυμπιακού και οι φίλαθλοί της θα είναι παρόντες στο ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της θύρας 7, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 12:00. Παράλληλα το τμήμα μελών θα πραγματοποιήσει την ίδια μέρα από τις 11:00 έως και τις 18:00 αιμοδοσία για πέμπτη συνεχή χρονιά.



Οι 21 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ήταν οι:




Δημήτρης Αδαμόπουλος – 40 ετών
Γεράσιμος Αμίτσης –18 ετών
Σπύρος Ανδριώτης –24 ετών
Γιάννης Διαλυνάς –20 ετών
Γιάννης Κανελλόπουλος –18 ετών
Κώστας Καρανικόλας –26 ετών
Αντώνης Κουρουπάκης –34 ετών
Μιχάλης Κωστόπουλος –21 ετών
Σπύρος Λεωνιδάκης –18 ετών
Ευστράτιος Λούπος –20 ετών
Μιχάλης Μάρκου –27 ετών
Βασίλης Μάχας –20 ετών
Κώστας Μπίλας –28 ετών
Ηλίας Παναγούλης –17 ετών
Αναστάσιος Πιτσόλης –30 ετών
Κώστας Σκλαβούνης –16 ετών
Γιάννης Σπηλιόπουλος –19 ετών
Παναγιώτης Τουμανίδης –14 ετών
Νίκος Φίλος –19 ετών
Χρήστος Χατζηγεωργίου –34 ετών
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου –23 ετών



Δεν υπάρχουν σχόλια: