Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Η Ε.Ε. προτείνει σχέδιο στήριξης με €20-25 δισ.


Το σχέδιο της Κομισιόν για τη στήριξη της Ελλάδας, εφόσον κριθεί αναγκαίο, συζητούν απόψε στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Επιφυλάξεις διατύπωναν μέχρι και χθες, κυρίως η Γερμανία και δευτερευόντως η Ολλανδία και η Αυστρία. Ισχυρή ήταν υποστήριξη προς τη χώρα μας από τη Γαλλία. Οπως έγινε γνωστό από κοινοτικές πηγές, οι υπηρεσίες του αρμόδιου επίτροπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, έχουν ολοκληρώσει την επεξεργασία του σχεδίου ύψους 20 με 25 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, το οποίο περιέχει δυο εναλλακτικά σενάρια.

Το πρώτο προβλέπει τη χορήγηση δανείων με την εγγύηση των χωρών της Ευρωζώνης, όπου το συντονισμό θα κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Το σενάριο αυτό είναι το πλέον πιθανό διότι αφενός μεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ άμεσα και αφετέρου δεν απαιτεί χωριστές διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με κάθε χώρα.

Το δεύτερο σενάριο που βρίσκεται στο «τραπέζι» αλλά θεωρείται το λιγότερο πιθανό είναι να δανειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διεθνή αγορά με την εγγύηση όλων των χωρών της Ε.Ε. και στη συνέχεια να χορηγήσει το δάνειο στη χώρα μας. Δεν έχει πολλές ελπίδες αυτό το σενάριο με δεδομένες τις αντιδράσεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Σουηδίας, οι οποίες έχουν ταχθεί κατά της στήριξης της Ελλάδας από την Ε.Ε., θεωρώντας ότι η χώρα μας θα πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Την Παρασκευή το απόγευμα έγινε μια συζήτηση «τεχνικού επιπέδου», όπως χαρακτηρίστηκε, στην οποία έλαβαν μέρος υπάλληλοι της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών, χωρών της Ευρωζώνης. Στόχος ήταν να προετοιμαστεί η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.

Επιφυλάξεις - όροι

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Γερμανία και οι άλλες δύο χώρες που κρατούν σκληρή στάση στη στήριξη της Ελλάδας, δηλαδή η Ολλανδία και η Αυστρία, εξακολουθούν να διατυπώνουν επιφυλάξεις, αλλά χωρίς να είναι κατηγορηματικά αντίθετες. Εκεί που εμφανίζονται κατηγορηματικές είναι στο ότι ενδεχόμενη στήριξη, εάν κριθεί αναγκαία, θα πρέπει να συνοδεύεται από την επιβολή πολύ αυστηρών όρων.

Αντίθετα, ο επίτροπος Ολι Ρεν, ο πρόεδρος της Ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και όλες οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης θεωρούν ότι πρέπει να εγκριθεί το σχέδιο, γιατί αυτό προβλέπεται και από τη δήλωση των ηγετών της Ευρωζώνης της 11ης Φεβρουαρίου. Οπως επισημαίνουν, η Ελλάδα έλαβε τα μέτρα που ζητήθηκαν και τώρα ήρθε η ώρα και οι εταίροι να τηρήσουν τη δέσμευσή τους.

Ο Ολι Ρεν

Ο κ. Ρεν σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή σε 4 ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και στη γαλλική «Figaro», κλιμακώνει την πίεση προς τις χώρες που αντιδρούν επισημαίνοντας τους κινδύνους για το σύνολο της Ε.Ε. από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας μας. «Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, η αξιοπιστία ολόκληρης της Ε.Ε. θα δεχθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα δεν είναι απλώς μια νομισματική διευθέτηση, αλλά ο πυρήνας του σχεδίου της πολιτικής ενοποίησης».
Κριστίν Λαγκάρντ: «Είναι σαν η Καλιφόρνια να βρισκόταν σε κακή οικονομική κατάσταση και οι ΗΠΑ να την έστελναν για διάσωση στο ΔΝΤ».

Επικριτική έναντι της Γερμανίας και άλλων επιφυλακτικών εταίρων, εμφανίστηκε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal».

Η κ. Λαγκάρντ θεωρεί ότι η Ελλάδα με τα μέτρα που πήρε, τα οποία ήταν υπεράνω των προσδοκιών της (της κας Λαγκάρντ) δεν πρόκειται να χρειαστεί στήριξη. Ομως, όπως είπε: «Βρίσκει λίγο περίεργη την ιδέα που κυκλοφορεί ακόμη και στο εσωτερικό της Ευρωζώνης (από κάποιες χώρες) να προσφύγει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Και απευθυνόμενη στον Αμερικανό δημοσιογράφο του ανέφερε: «Είναι σαν η Καλιφόρνια να βρισκόταν σε κακή οικονομική κατάσταση και εσείς (οι Αμερικανοί) να τη στέλνατε για διάσωση στο ΔΝΤ».

Η ελληνική πορεία

Εν τω μεταξύ, εκτός από το σχέδιο διάσωσης, στην αποψινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και στην αυριανή του συμβουλίου υπουργών Εcofin θα εξεταστεί και η πορεία της ελληνικής οικονομίας με βάση εκθέσεις που έχουν υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για τις μηνιαίες εξετάσεις στο πλαίσιο της στενής κοινοτικής εποπτείας.

Στο έγγραφό της η Κομισιόν χαιρετίζει τα «φιλόδοξα μέτρα» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος φέτος, ενώ διευκρινίζει ότι θα απαιτηθούν και πρόσθετα (μέτρα) το 2011 και 2012.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το ελληνικό ΑΕΠ θα υποχωρήσει το 2010 τουλάχιστον κατά 2,25%, αλλά όπως επισημαίνει «τα πρόσθετα μέτρα που έλαβε η Αθήνα, φαίνονται επαρκή για τη διασφάλιση του δημοσιονομικού στόχου φέτος», δηλαδή τη μείωση του ελλείμματος κατά 4%. Η Επιτροπή εκτιμά ότι τα πρόσθετα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση είναι της τάξης των δύο ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ.

Διάψευση

Τα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας, επισημαίνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα του Guardian.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian, επικαλούμενη ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστήριζε στο φύλλο του Σαββάτου, πως τα μέλη της Ευρωζώνης συμφώνησαν σε συντονισμένες, διμερείς προσφορές οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, υπό τη μορφή δανείων ή δανειοδοτικών εγγυήσεων, σε περίπτωση που η Αθήνα δεν μπορέσει να χρηματοδοτήσει την αποπληρωμή του χρέους της.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: