Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Οι ¨ Άριστοι ¨ της ΕΤ3.

Mε έκπληξη πληροφορήθηκα την πρόσφατη ανανέωση των συμβάσεων της νυν διοίκησης της ΕΡΤ3 (έως το τέλος του έτους).
Πρόκειται για την ίδια διοίκηση ,η οποία με μία συστηματική εφαρμογή πολιτικής, ,με έλλειψη– επιπροσθέτως-σχεδιασμού, προγραμματισμού κι οράματος ,τα 5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία οδήγησε τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση της πόλης σε πορεία υποβάθμισης των υπηρεσιών της και στην απόλυτη απαξίωση του ρόλου της.
Ιδιαιτέρα στις συνθήκες της σημερινής δημοσιονομικής «καταιγίδας», όταν τα ιδιωτικά μέσα επικοινωνίας με πρωτοφανείς τρόπους παραπληροφόρησης επιδίδονται σε αγώνα δρόμου ώστε είτε να δημιουργήσουν πανικό στους πολίτες είτε να τους πείσουν πως η Ελλάδα χορεύει τσιφτετέλι από τη χαρά της για τα μέτρα που έχουν εξ ανάγκης επιβληθεί, τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά ,τις πολιτιστικές υπηρεσίες, οφείλουμε όλοι μας να τα αναδείξουμε σε ασπίδα προστασίας ιδεών και δημοκρατίας.

Η ΕΡΤ είναι δημόσια κι όχι ΚΡΑΤΙΚΗ. Παίζει εξ ορισμού πολύ συγκεκριμένο ρόλο τόσο στην ενημέρωση των πολιτών όσο και στη διαμόρφωση κριτηρίων πολιτικής συνείδησης. Συμβάλλει στην ανάπτυξη μαζικής κουλτούρας. Εκτός της κοινωνικής όμως αποστολής ο δημόσιος φορέας ενημέρωσης κι επικοινωνίας μετέχει ενεργά και με ποικίλους τρόπους στην αναπτυξιακή πορεία της Θεσσαλονίκης .
Με ποια λογική λοιπόν διατηρούν την επιτελική θέση τους άνθρωποι που έχουν αποδείξει πως το μόνο για το οποίο κόπτονται είναι η παχυλή αμοιβή τους.
Π.χ μέχρι πρότινος η γ .γ διευθύντρια της ΕΡΤ3 έπαινε «αποζημίωση» από 16800-22000 ευρώ μηνιαίως ,γεγονός που έχει δημοσιευτεί κι ουδέποτε διαψευστεί.
Τη στιγμή που απολύονται συμβασιούχοι δημοσιογράφοι των 800 ευρώ..
Αυτό επιβραβεύεται?
Αυτοί είναι οι άριστοι? Συμπτωματικά, αυτοί είναι και οι αρεστοί?
Οσοι επέλεγαν να ακούμε σκυλάδικα από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας ?
Πρώην δημοσιογράφοι που στερούνται ακόμη και τίτλων σπουδών, ευρύτερης μόρφωσης κι έχουν μάλιστα διαγραφεί από την ΕΣΗΕΜ-Θ για λογοκρισία σε βάρος υφισταμένων τους δημοσιογράφων?
Το ζήτημα είναι τουλάχιστο ύποπτο κι επαναφέρει στο νου τα σχέδια κλεισίματος ραδιοφώνων της ΕΡΤ .Εάν έχουν επιλεγεί οι συγκεκριμένοι ώστε να αναλάβουν το πολιτικό κόστος μίας στημένης «επιλογής» τότε εντάξει.
Να χαίρεστε την υποκρισία σας..
Διαφορετικά πρόκειται για αδιανόητη πρόκληση .Η «δαπανηρή ΕΡΤ3» της δεύτερης πόλης της Ελλάδας έπρεπε να είχε αλλάξει διοίκηση εδώ και μήνες.
Στη Θεσσαλονίκη κάποιοι αρνούμαστε το θλιβερό μεσαίωνα της τριανδρίας Παπαγεωργόπουλου-Ψωμιάδη-Ανθιμου.
Περιμένουμε από τη Δημόσια Ραδιοφωνία Τηλεόραση να γίνει μοχλός πολιτιστικής αναβάθμισης, αντικειμενικής κι ουσιαστικής ενημέρωσης και παράγοντας ρυθμιστικός των δημοκρατικών εξελίξεων στην παρούσα δύσκολη συγκυρία.
Συμφωνώ απόλυτα με την διαδικασία της «ανοιχτής διακυβέρνησης» και διαβούλευσης , αλλά αυτή θα πρέπει να διεκπεραιώνεται γρήγορα και αντικειμενικά με αποτελέσματα που θα οδηγήσουν στην ανατροπή καταδικασμένων πρακτικών του παρελθόντος.
Πώς θα σπάσουμε το απόστημα ώστε όλοι να εργαστούμε για το κοινό όφελος και τον απλό πολίτη χωρίς εμπόδια και σπατάλες?
Αδυνατώ να κατανοήσω την επιλογή αυτή και καλώ κάθε αρμόδιο να αναλογιστεί τις ευθύνες του έναντι των πολιτών και της Θεσσαλονίκης.

Λένα Παπαθανασίου
Βιβλιοθηκονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: