Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

1 στα 4 worms μεταδίδονται μέσω USB.


Ο τεχνικός διευθυντής των PandaLabs, Luis Corrons, ανακοίνωσε τα ευρήματα έρευνας σχετικά με τη διάδοση του malware που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου το 25% των απειλών που βρίσκονται αυτό τον καιρό σε δράση είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να μεταδίδονται μέσω συσκευών που συνδέονται σε θύρα USB. Βέβαια, έβαλαν και τα Windows το χεράκι τους για να έχουμε αυτή την εξέλιξη.
Ένα από τα πλέον γνωστά worms που μεταδίδονται μέσω USB είναι το Stuxnet. Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, το εν λόγω worm -και όχι μόνο- δρούσε ανενόχλητο, καθώς εκμεταλλευόταν μια θεμελιώδη ατέλεια των Windows στο σύστημα διαχείρισης των συντομεύσεων (shortcuts). Ουσιαστικά, το μόνο που χρειαζόταν το worm για να μολύνει τον υπολογιστή ήταν να ανοίξει ο ανυποψίαστος χρήστης έναν file manager και απλά να δει τα περιεχόμενα του φακέλου. Το Stuxnet αντέγραφε αυτόματα τον εαυτό του στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή, δίχως να απαιτείται η εκτέλεση κάποιου αρχείου.

Φυσικά, η μετάδοση malware μέσω USB δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Ο ιός Conficker χρησιμοποιούσε κατά κόρον τα USB sticks για τη μετάδοσή του καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2008.

Ένα πλήρως ενημερωμένο antivirus και πολλή προσοχή από τη μεριά του χρήστη είναι οι καλύτερες άμυνες απέναντι στις απειλές. Αυτά τα δύο και η έγκαιρη δράση της Microsoft κάθε φορά που ανακαλύπτεται ένα κενό ασφαλείας στα Windows...


capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: