Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε ο Σίλβιο.


Ψήφο εμπιστοσύνης με 342 υπέρ και 275 κατά, έλαβε από την ιταλική Βουλή η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αφού οι άσπονδοι φίλοι του κυβερνώντος κόμματος, οι άνθρωποι δηλαδή του Τζιανφράνκο Φίνι, αποφάσισαν να στηρίξουν το πρόγραμμα που παρουσίασε στην ομιλία του ο Καβαλιέρε.

Πρέπει να αποφύγουμε την πολιτική αστάθεια σε μία περίοδο οικονομικών δυσκολιών», τόνισε στην κρίσιμη τοποθέτησή του στο Κοινοβούλιο ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει κλίμα υπέρ της κυβέρνησής του πριν από την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης που είχε ζητήσει από τη Βουλή.


Πριν από την ψηφοφορία οι άνθρωποι του Τζιανφράνκο Φίνι, ο οποίος προσφάτως είχε αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας προκαλώντας σεισμό στο πολιτικό στερέωμα, αποχώρησαν και πραγματοποίησαν σύσκεψη για να καθορίσουν τη στάση τους στην ψηφοφορία.

Οπως είχαν αφήσει να εννοηθεί οι συνεργάτες του Φίνι, είχαν την πρόθεση να στηρίξουν την κυβέρνηση, όμως επιφυλάχτηκαν για την τελική τους στάση λέγοντας πως θα αποφασίσουν μετά τις τοποθετήσεις στη Βουλή και εν τέλει έδωσαν την ψήφο εμπιστοσύνης τους στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μία κίνηση που θα του επιτρέψει να παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι το 2013.

Διαλλακτικός
Η διαλλακτική στάση που τήρησε ο Ιταλός πρωθυπουργός στην ομιλία του για το θέμα της διάσπασης του κυβερνητικού συνασπισμού, έπαιξε καθοριστικό ρόλο, τονίζουν αρκετοί αναλυτές. Εκτός των άλλων, ο Καβαλιέρε στην ομιλία του παρουσίασε τη στήριξη της κυβέρνησής του ως τη μοναδική επιλογή και τόνισε όλα τα σημεία τής μέχρι τώρα διακυβέρνησής του από το 2008, ενώ έθεσε και τους στόχους του για το μέλλον.

Από την 50λεπτη ομιλία του δεν έλειψε φυσικά η αναφορά στη διαμάχη του με τη δικαστική εξουσία.

Επιτιθέμενος για άλλη μία φορά στη Δικαιοσύνη και στον τρόπο με τον οποίο αυτή «παρεμβαίνει στην πολιτική», δήλωσε πως: «Η πολιτική χρήση της Δικαιοσύνης δημιουργεί ανισορροπία ανάμεσα στις κρατικές εξουσίες.

Οι δίκες στην Ιταλία είναι υπερβολικά χρονοβόρες και πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε στον διαχωρισμό του οργάνου αυτοδιοίκησης των δικαστικών, με ένα ανώτατο δικαστικό συμβούλιο που θα απαρτίζεται από εισαγγελείς και ένα δεύτερο από δικαστές». Ο Καβαλιέρε μίλησε και για την οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε από την κυβέρνησή του για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης, επισημαίνοντας πως ο τρόπος ήταν σαφώς πιο επιτυχής από άλλες χώρες και είχε λιγότερες κοινωνικές επιπτώσεις, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι κατά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η Ιταλία έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην υπεράσπιση της σταθερότητας του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος και του ίδιου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Η νίκη στην ψηφοφορία όμως, τονίζουν οι αναλυτές, δεν εξασφαλίζει στον Μπερλουσκόνι μία ομαλή διακυβέρνηση σε όλα τα χρόνια μέχρι το 2013, αφού οι μάχες για τα νομοσχέδια που θέλει να προωθήσει προβλέπονται σκληρές.

Χρήστος Στασινόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: