Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012

Διάτρητο το facebook! Δείτε πως βλέπει κανείς τα προφίλ και τις φωτογραφίες οποιουδήποτε!


Τελικά πόσο ασφαλή είναι τα προσωπικά σας δεδομένα στο facebook; Η απάντηση είναι καθόλου! Οποιοσδήποτε μπορεί να δει τα προσωπικά οποιουδήποτε! Αυτό θα αποδείξουμε παρακάτω τονίζοντας το πόσο προσεκτικός θα πρέπει να είναι ο καθένας για το τι δημοσιεύει στο προφίλ του, στις φωτογραφίες του κλπ.

Πάμε να δούμε δυο τυχαία παραδείγματα μελών του facebook που ενώ έχουν επιλέξει να μοιράζονται μόνο ορισμένες πληροφορίες προφίλ με όλους, κρατώντας απόρρητες τις φωτογραφίες τους, εμείς θα τις… απολαύσουμε!

Αφού συνδεθείτε στο λογαριασμό σας στο facebook, δείτε εδώ το προφίλ ενός ατόμου με «κλειδωμένες» τις φωτογραφίες του. Απολαύστε τώρα εδώ τις «κλειδωμένες» φωτογραφίες αυτού του ατόμου! Απίστευτο;

Πάμε τώρα σε ένα δεύτερο παράδειγμα. Δείτε εδώ το περιορισμένο προφίλ ενός ατόμου και εδώ δείτε ότι το άτομο αυτό κρατούσε μόνο για τον εαυτό του και τους «φίλους» του!

Πώς γίνεται αυτό; Αφού συνδεθείτε στο λογαριασμό σας στο facebook, ανοίξτε μια νέα καρτέλα και στη μπάρα διευθύνσεων επικολλήστε το: http://www.facebook.com/photo_comments.php?id=. Ύστερα από το =, επικολλήστε το προσωπικό id που έχει το μέλος του facebook που σας ενδιαφέρει. Το id το βρίσκουμε στη μπάρα διεύθυνσης όταν προβάλουμε το προφίλ ενός ατόμου και μοιάζει έτσι: http://www.facebook.com/profile.php?id=ΧΧΧΧΧΧΧΧΧ. Τα «Χ» αντιστοιχούν στον αριθμό id. Σε κάποια προφίλ δεν εμφανίζεται ο αριθμός id. Σε αυτή την περίπτωση κάνουμε δεξί κλικ πάνω στη φωτογραφία του προφίλ του ατόμου και επιλέγουμε «προβολή εικόνας». Τότε η γραμμή στη μπάρα διευθύνσεων θα μοιάζει έτσι: http://profile.ak.fbcdn.net/v226/957/1/nΧΧΧΧΧΧΧΧΧ_12345.jpg. Και πάλι τα «Χ» ανάμεσα στα «n» και «_» αποτελούν το προσωπικό id.

Έτσι, για να δούμε τις κλειδωμένες φωτογραφίες του προφίλ του πρώτου παραδείγματος, ανοίξαμε μια νέα καρτέλα, επικολλήσαμε στη μπάρα διευθύνσεων το: http://www.facebook.com/photo_comments.php?id=1421415618 και πατήσαμε enter
Το σύνδεσμο με το μπλε χρώμα το χρησιμοποιούμε πάντα για την εν λόγω «εργασία», ενώ το πράσινο τμήμα (id) το αλλάζουμε βάζοντας κάθε φορά το αντίστοιχο του ατόμου που μας ενδιαφέρει.

Αυτός ο τρόπος που περιγράψαμε δεν είναι κάποιος τρόπος των hacker. Είναι ένα μικρό δείγμα της αδιαφορίας του facebook για τα προσωπικά δεδομένα και το προσωπικό απόρρητο των μελών του.

Όσοι νομίζουν πως τα προσωπικά τους δεδομένα είναι κτήμα μόνο του «Μεγάλου Αδελφού» πρέπει να αναθεωρήσουν την άποψή τους. Τα προσωπικά τους δεδομένα μπορεί να τα έχει ό ΚΑΘΕΝΑΣ… http://www.blogger.com/img/blank.gifΝα θυμούνται επίσης ότι από το facebook ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ ΠΟΤΕ!

Παράλληλα όμως με το «Μεγάλο Αδελφό», υπάρχει μια τεράστια βιομηχανία στο διαδίκτυο που πουλάει τα προσωπικά στοιχεία οποιοδήποτε σε οποιονδήποτε! Μιας και περί facebook ο λόγος, δείτε εδώ hacker που βρίσκει και σας πουλάει τους κωδικούς πρόσβασης των μελών του facebook αλλά και των mail.
Τα μάτια σας ανοιχτά και μην εμπιστεύεστε προσωπικά σας δεδομένα στο facebοok και στο διαδίκτυο γενικότερα!


meropitopik

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Έχετε σίγουρα κάποιες ευχάριστες γνώμες και απόψεις. Το ιστολόγιό σας προσφέρει μια φρέσκια ματιά σε αυτό το θέμα.

Google+ Badge