Κυριακή, 26 Αυγούστου 2012

Μα αυτός είναι φιλελεύθερος!


Έλαβα ένα μήνυμα από έναν φίλο που έλεγε τα εξής:

“Ο ΜΑΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ?
ΗΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΔΕΞΙΟΣ”


Και η απάντηση μου:

Στην Αμερική, φιλελεύθεροι είναι οι αριστεροί που θέλουν δωρεάν υγεία, παιδεία και καθολική ασφάλιση, όπως και ο Μάνος.

Στην Ελλάδα που έχουμε μπλέξει το χέρι με το ταίρι, νομίζουμε ότι οι φιλελεύθεροι είναι δεξιοί!

Και ότι αριστερά είναι ο Στάλιν και ο κρατισμός…

Ο φιλελευθερισμός γεννήθηκε στην Ευρώπη τον 18ο αιώνα και με τις ιδέες του άλλαξε ολόκληρο τον κόσμο. Ήταν το ιδεολογικό υπόβαθρο της Γαλλικής επανάστασης. Αλλά η Ελλάδα εκείνον τον καιρό είχε Τουρκοκρατία και το έχασε το τρένο. Όταν ξύπνησε ήταν αργά και ασχολιόταν αν πρέπει να έχει βασιλιά ή όχι.

Έτσι φτάσαμε σήμερα να νομίζουμε τους φιλελεύθερους δεξιούς!

Παρένθεση: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν φιλελεύθερος…


Οι ιδέες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κοινωνικού συμβολαίου, της συνταγματικής δημοκρατίας γεννήθηκαν από τον φιλελευθερισμό.

Το δικαίωμα στην ζωή, την ιδιοκτησία και την ελευθερία είναι ιδέες που γεννήθηκαν από τον φιλελευθερισμό.

Πριν τον φιλελευθερισμό, είχαμε την εκκλησία και τους βασιλιάδες. Μετά ήρθαν οι φιλελεύθεροι και κάνανε τον διαφωτισμό και βγήκε η ανθρωπότητα από το χάος και ανάσανε ύστερα από 1000 χρόνια παπισμού.

Το δυστύχημα του φιλελευθερισμού στην εποχή μας είναι ότι ο νεο-φιλελευθερισμός έχει ένα όνομα τόσο ομόηχο που ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι είναι το ίδιο πράγμα. Αν όμως στην Αμερικοί οι φιλελεύθεροι είναι οι αριστεροί, οι νεο-φιλελεύθεροι είναι οι ακραίοι δεξιοί. Ο Ρίγκαν, η Θάτσερ, Ο Φρίντμαν, ο Γκρίνσπαν ήταν νεο-φιλελεύθεροι και μεγάλοι εχθροί του φιλελευθερισμού.

Νεό-φιλελευθερισμός είναι μια νέα τάση που στο πνεύμα της “ελευθερίας” προωθεί την απορρύθμιση των αγορών και κυρίως των αγορών χρήματος. Η εφαρμογή αυτής της ιδεολογίας σε συνδιασμό με την απίστευτη ποσότητα χρήματος που έριξε η Αμερική στην αγορά είναι που γονάτισαν την παγκόσμια οικονομία.

Η Ελλάδα όμως ποτε δεν είχε απορυθμισμένη αγορά. Το αντίθετο. Οικονομικά, η Ελλάδα ζει ακόμα στον Ευρωπαϊκό μεσαίωνα.

Το οικονομικό μοντέλο του μεσαίωνα βασίστηκε:

α) στις κλειστές συντεχνίες που δεν άφηναν κανέναν να μπει μέσα για να μην χάσουν πελατεία και

β) στα φέουδα όπου ο άρχοντας έκανε ό,τι γούσταρε και δεν έδινε λογαριασμό σε κανέναν.

Δυστυχώς, έτσι λειτουργεί ακόμα η Ελλάδα σήμερα. Με κλειστές συντεχνίες που προστατεύονται από το κράτος και με διαπλεκόμενους φεουδάρχες (πολιτικούς και επιχειρηματίες) που έχουν πιάσει ο καθ’ ένας ένα βυζί και το αρμέγουν.

Αυτό συμβαίνει γιατί στην Ελλάδα δεν εφαρμόστηκε ποτέ ο φιλελευθερισμός όπως έχει εφαρμοστεί σε ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως την βόρεια. Πολύ απλά, όταν οι Ευρωπαίοι είχανε διαφωτισμό, εμείς είχαμε πασάδες. Είναι λοιπόν παράλογο να κατηγορεί κάποιος τον φιλελευθερισμό για την σημερινή κατάντια της Ελλάδας.

Ιστορικά, δεξιά στην Ελλάδα σημαίνει παρακράτος, βασιλεία και κρατισμός.

Καμία σχέση δηλαδή με τον φιλελευθερισμό που επαγγέλλεται την ελευθερία, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και την ισότητα όλων προς τον νόμο.

Συμπερασματικά, το κύριο πρόβλημα του Έλληνα είναι ότι έχει τεράστιο ιστορικό έλλειμα παιδείας. Έχει χάσει στην κυριολεξία επεισόδια και προσπαθεί να αντιμετωπίσει την σημερινή κρίση με επιχειρήματα ξεπερασμένα και άσχετα.

panosz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Google+ Badge