Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Εισαγωγή στην Φιλοσοφία του Αντικειμενισμού.


Αντικειμενισμός

Ο Αντικειμενισμός  είναι μια φιλοσοφία για τη ζωή.  Είναι ένα σύστημα αξιών που αναπτύχθηκε από την ρωσοαμερικάνα συγγραφέα Αύν Ράντ. Πρώτη αναφορά στον Αντικειμενισμό γίνεται στα έργα της "Fountainhead" (Κοντά στον Ουρανό) και "Atlas Shrugged" (Ο Άτλας Επαναστάτησε). Αργότερα αναπτύσει και εξελίσσει την φιλοσοφία της σε άλλα κείμενα και δοκίμια της.

Η συνέχεια του Αντικειμενισμού ανήκει στον Leonard Peikoff. Ο Leonard Peikoff είναι ενας καναδοαμερικανός φιλόσοφος που ορίστηκε ως πνευματικός κληρονόμος της Αύν Ράντ και ο ιδρυτής του Ινστιτούτου Αύν Ράντ. (Ayn Rand Institute). Είναι εκείνος που έδωσε την επίσημη δομή και μορφή του Αντικειμενισμού. Ο ίδιος ο Peikoff περιγράφει τον Αντικειμενισμό ως ένα "κλειστό σύστημα που δεν υπόκειται σε αλλαγές".  

Ο Αντικειμενισμός ως γενική περιγραφή, προάγει αξίες όπως η αγάπη, η φιλία, ο πλούτος και η άνεση. Σέβεται την επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία. Δίνει ιδαίτερη έμφαση στις έννοια της Λογικής και στην φιλοσοφική ιδιότητα της Διαύγειας . Θέτει ως αξίες την αποφασιστικότητα και την προσήλωση στον στόχο,  την επίτευξη της προσωπικής ευτυχίας και την επιτυχία της ορθολογικής ιδιοτέλειας.

Ο Αντικειμενισμός έχει ως βασικό αξιώμα του και ως δεδομένο τον διαχωρισμό της πραγματικότητας από την συνείδηση. Δηλαδή, η πραγματικότητα υπάρχει και δρά ανεξάρτητα από την συνείδηση. Συνεπώς, κάθε ανθρώπινο ον μπορεί και είναι σε θέση να αναπτύξει και να επιτύχει την Αντικειμενική Γνώση. Με άλλα λόγια η γνώσή που μπορεί να είναι υπαρκτή, να παρατηρηθεί ή και να αναπαραχθεί ακόμη. Γνώση που προκύπτει από αδιάσειστα γεγονότα και με την πάροδο του χρόνου αποτελλούν θεμέλιο. Και κατ' επέκταση η Αντικειμενική Γνώση προκύπτει από την αντιληπτική ικανότητα. Δηλαδή, το αποτέλεσμα της διαδικασίας του σχηματισμού της Αντίληψης και της Επαγωγικής Λογικής, που, όπως ανεφέρεται και πιο πάνω, έχει ως μοναδικό και ορθολογικό σκοπό του Ανθρώπου την Επιδίωξη της Προσωπικής του Ευτυχίας.

O Αντικειμενισμός, απλά και μόνο, θέτει την Προσωπική Ευτυχία ως στόχο για τον καθένα από εμάς και το μόνο που κάνει είναι να μας δίνει τα "εργαλεία" εκείνα που θα επιτύχουμε αυτόν τον στόχο.

Στις επόμενες αναρτήσεις θα δούμε πιο διεξοδικά ορισμένα από αυτά τα "εργαλεία".

Δεν υπάρχουν σχόλια: